Teknoloji

YouTube’un reklam gelirleri iki yılda ikiye katlandı

youtube orijinal icerik reklam

Google‘ın ve çatı şirketi Alphabet‘in uzun yıllardır büyük paralar kazandığı biliniyor. Alphabet’in yayınladığı en yeni finans raporu, bu durumun devam ettiğini gösteriyor. Şirketin ilk kez YouTube reklam gelirleriyle ilgili detayları paylaşması da raporu daha dikkat çekici hâle getiriyor.

Alphabet, 2019’un son üç aylık dönemini 46.1 milyar dolar gelirle tamamladı. Bu da şirketin gelirlerinin bir yıl öncenin aynı dönemine kıyasla yüzde 18 oranında arttığı anlamına geliyor.

YouTube’da yayınlanan reklamlar, 2019’un genelinde Alphabet’e 15.15 milyar dolar kazandırdı. Bu da 2017’ye kıyasla gelirlerde yüzde 86’lık bir artış kaydedildiği anlamına geliyor.

Google’ın amiral gemisi olan arama biriminin gelirleri ise aynı dönemde yüzde 40’lık artışla 98.1 milyar dolara ulaştı. Artık olgunluk seviyesine ulaşmış bir birimin hâlâ yüzde 40 seviyesinde gelir artırabilmesinin de Google adına etkileyici olduğu söylenebilir.

Ancak son rapor, YouTube’un Alphabet’in genel yapısı içindeki yerinin göz ardı edilemeyeceğini daha net biçimde ortaya koyuyor. Google ve Alphabet CEO’su Sundar Pichai, uzun süredir YouTube reklamlarındaki gelir artışından her değerlendirme toplantısında bahsediyordu. Pichai’nin bahsettiği bu büyüme, en yeni raporda net biçimde görülüyor.

Google’ın donanım projeleri tarafında işlerin nasıl gittiğini de Alphabet’in “Diğer Gelirler” kategorisi sayesinde görmek mümkün oluyor. 2019’un son çeyreğinde birimin gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 10 oranında artarak 5.3 milyar dolara ulaştı. Bu durum, Pixel 4’ün çıkış döneminde selefi Pixel 3’e kıyasla daha başarılı bir performans gösterdiği şeklinde yorumlanabilir.

YouTube reklam dışında da Alphabet’e para kazandırıyor

Ancak YouTube’un reklam dışı gelirlerinin ve Play Store gelirlerinin de “Diğer Gelirler” kategorisinde değerlendirildiğini belirtmekte fayda var. Dolayısıyla kaydedilen artışta donanımın payının ne kadar olduğu konusunda kesin ifadeleri kullanmak zor. Bu kategorinin son iki yıldaki büyüme oranının yüzde 56 olması ise Google adına umut verici bir durum olarak değerlendirilebilir.

Google’ın şimdiye kadar Android için uygulama hazırlayan geliştiricilere ödediği toplam meblağ da 80 milyar dolara ulaştı. Sundar Pichai’nin açıkladığı bu meblağı kamuoyuyla paylaşan isim de şirketin kıdemli başkan yardımcısı Hiroshi Lockheimer oldu. Bu açıklama, Android’in ekosisteminin 2008’dek Android Market’in (artık Google Play) kuruluşundan bu yana geldiği noktayı gözler önüne seriyor.

İLGİLİ HABERLER