Teknoloji

Google’ın kurucuları Alphabet’in dümenini bırakıyor

google sergey brin larry page

Google‘ın kurucuları kendilerini geri plana çekiyor. Google’ın çatı şirketi Alphabet‘ten yapılan açıklamada, Larry Page ve Sergey Brin‘in CEO ve şirket başkanı görevlerinden ayrılacakları belirtildi. Page ve Brin’in boşluğunu ise Google CEO’su Sundar Pichai dolduracak.

Page ve Brin kurucu, yönetim kurulu üyesi ve hisse sahibi olarak Alphabet’in içinde yer almaya devam edecek. Ancak ikili uzun bir aradan sonra ilk kez icracı yönetici görevlerinden vazgeçmiş oldu.

Google’ın kurucuları, aldıkları kararla ilgili olarak yaptıkları açıklamada yönetimde yenilenme için doğal bir zamanın geldiğini belirttiler. Page ve Brin, Alphabet’in sağlıklı bir yapı hâline geldiğini ve şirketin çatısı altındaki farklı markaların bağımsız şirketler olarak sorunsuz şekilde yola devam ettiğini dile getirdiler.

Alphabet ve Google’ın iki CEO ve bir başkana ihtiyacı olmadığını söyleyen ikili, Pichai’nin büyük tecrübesi nedeniyle mantıklı bir seçim olduğunun altını çizdi. Alphabet’in yapısına olan inancı da Pichai’nin dümene geçmesinde etkili faktörler arasında gösterildi.

Yönetim değişikliği Google ve Alphabet’te büyük bir değişim getirmeyecek

Kısacası, Pichai’nin başa geçmesi Alphabet’te bir değişim getirmeyecek. Google’ın faaliyet alanlarında öncelik yine arama, bulut servisleri, Android ve Chrome’da olacak. Waymo ve Loon gibi daha maceracı deneyimler ise yola yine bağımsız yapıları içinde devam edecek.

Yine de, Alphabet’in zirvesindeki bu değişimin zorlu bir zamanda gerçekleştiği de söylenebilir. Google çalışanları bir süredir şirketi sendikal organizasyonlara baskı uygulamak, cinsel tacizle mücadele konusunda gerekli adımları atmamak ve endişelere karşı kayıtsız kalmakla suçluyor. Siyasi reklam tartışmaları ve önyargı suçlamalarının da gündemde olması, Pichai’nin iş yükünün biraz daha artacağını gösteriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER