Teknoloji

YouTube paralı video indirme servisine başlıyor

youtube_logoYouTube web sitesi üzerinden paralı video indirme servisini test etmeye başlayacağını duyurdu. Şirket daha önce birçok içerik sağlayıcının videosunu ücretsiz olarak indirmeye sunmuştu, şimdiyse şirketlere içerikleri üzerinde değer belirleme hakkı tanıyor. Video sahipleri içeriklerinin fiyatını belirlemede söz sahibi olacak, ayrıca Creative Commons’a ait lisanslar ile lisanslanmış videolar da satılabilecek.

YouTube bu hamlesi ile izleyicilere internete bağlı değilken daha fazla video izleme olanağı sunmuş olacak, bu durum özellikle internet erişimine sahip olmayan taşınabilir cihazlar için önemli. Videolar çoğunlukla H.264 formatında kodlanırken bu sayede satın alınan içeriği iPod, Zune ve bunun gibi modern formatları destekleyen, ancak WiFi ya da 3G gibi internete bağlanmayı sağlayan teknolojilerden yoksun cihazlardan izlemek mümkün olacak.

Şu sıralar YouTube mevcut içerik ortaklarına test ortamına katılmaları için izin vermiş durumda, ancak testin ne kadar süreceği konusunda herhangi bir açıklama yapılmış değil. YouTube’un sahibi Google daha önce benzer bir girişimi Google Video üzerinden denemiş ancak YouTube’un artan popülaritesi ve kopya video konusundaki açıklardan dolayı başarılı olamamıştı.

Google, genellikle amatör videolarla domine edilmiş olan YouTube’u kar edebilir hale getirmek için birçok yol deniyor. Büyük şirketleri içeriklerini YouTube’a eklemeleri yönünde teşvik etmeye çalışırken bir yandan da tam uzunlukta ve reklamlar içeren sinema filmleri konusunda da girişimlerde bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER