Teknoloji

Bazı YouTube kanalları küçük resimlerle tık avcılığı yapıyor

youtube go
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

youtube kanallariKimi YouTube kanalları, videolarını daha fazla kişiye ulaştırmak adına ilginç ve pek de temiz olmayan yöntemler kullanıyor. Buzzfeed tarafından yayınlanan bir habere göre, bazı kanallar videolarına izleyici çekmek için kadınları hayvanlarla cinsel ilişkiye girerken gösteren küçük resimler yerleştiriyor. Bu videolardan bazılarına arama çubuğuna “kız ve atı” gibi masum bir terim yazdıktan sonra algoritmik tavsiye motoru sayesinde kısa süre içinde erişilebiliyor.

Şirketin algoritmik filtreleri, kullanıcı bildirim sistemleri ve moderatörleri sayesinde bu tarz videoları rahatlıkla tespit edebilir. Ancak bu görüntüleri yanıltıcı başlıklarla birlikte küçük resim olarak kullanan videoların tespiti konusunda ise aynı kolaylıktan söz etmek pek mümkün değil. Küçük resimlerde hayvanlarla cinsel ilişkiye giren insanları gösteren videolarda aslında böyle görüntülerin bulunmaması da çözümü zorlaştıran unsurlar arasında bulunuyor.

Söz konusu sorunun ölçeğinin akla geldiği kadar dar olmadığı belirtilirken, bu durum YouTube’un temel yapısının ticari veya başka amaçlar doğrultusunda nasıl kötüye kullanılabileceğini gözler önüne seriyor. Tıpkı Facebook ve Twitter gibi, YouTube da kullanıcıları tarafından oluşturulan çok büyük miktardaki içeriğin kontrolü konusunda sıkıntı yaşıyor. YouTube’un içerik işaretlemek için güçlü algoritmaları ve çok sayıda “insan” moderatörü olsa da, sürekli olarak mevcut moderasyon yetersizliğini gösteren yeni sorunlar yaşanıyor.

Moderasyon konusundaki sıkıntılar ilk etapta telifli içeriklerde görülse de, daha sonrasında terörizm propagandası yapılan, çocuk istismarının örneklerini ve cinsellik barındıran videolar da YouTube moderatörlerinin başını ağrıtmaya başlamıştı. Şirket bu durumun ardından reklam verenlerden gelen tepkilerin ardından harekete geçmiş ve söz konusu içeriklere karşı mücadelesini güçlendirmek için farklı adımlar atmıştı.

YouTube kanalları da YouTube’un uyguladığı yeni moderasyon ve gelir politikalarından yoğun biçimde etkileniyor. Ancak kimi kanalların alınan sıkı önlemlere rağmen, YouTube’u kandırmaya devam ettiği görülüyor. Buna karşı ne gibi önlemlerin uygulamaya koyulacağını öğrenmek içinse beklemek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER