Teknoloji

YouTube hassas konularda bilgi doğrulaması yapacak

YouTube kullanıcıları tartışmalı konularda arama yaptığında sonuç sayfasında videoların üstünde bir bilgi paneli gösterecek. Yazılı metin barındıracak olan bu bilgi kutusunda anlaşmalı kuruluşlar tarafından yapılan bilgi doğrulamaları gösterilecek. Video paylaşım platformu böylelikle yanlış bilgilerin yayılmasıyla mücadele etmeyi amaçlıyor.

Söz konusu özellik ilk olarak Hindistan’da Hintçe ve İngilizce olarak kullanıma sunulacak. Ancak yakında başka bölgelerde ve başka dillerde de bu bilgi panellerini görmek mümkün olacak.

YouTube’un konuyla ilgili olarak Engadget sitesine gönderdiği açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “YouTube’da daha iyi bir haber deneyimi inşa etmek için çalışıyoruz. Bu doğrultuda güvenilir yayıncıların sağladığı bilgilerin bulunduğu panelleri kullanıma sunuyoruz. İlk olarak Hindistan’da kullanıma açtığımız bu özelliği zaman içinde daha fazla ülkede yayınlamayı planlıyoruz.”

YouTube bireysel videolar üzerinde bilgi doğrulama işlemi gerçekleştirmeyecek. Şirketten yapılan açıklamada, her videoda böyle bir doğrulama yapmanın çok büyük ve zahmetli bir süreç olduğu hatırlatıldı. Hassas konular hakkında hazırlanan videolar için yapılan aramalarda gösterilecek panelle yanlış bilgilerin yayılmasının engellenmesi hedefleniyor.

youtubeYouTube için yanlış bilgiyle mücadele artık daha önemli bir konu

Bilgi panelinde kullanılacak makalelerin bir biçimlendirme sürecinden geçmesi gerekiyor. Yayın sahipleri makalelerine ekleyecekleri kodlarla Google’ın hayati bilgileri bulup çekmelerini kolaylaştıracak. Bu bilgilerin doğruluğunun kontrol edilmesinin ardından bilgiler otomatik olarak panelde gösterilecek.

YouTube son yıllarda yanlış bilgiyle mücadele konusuna daha fazla önem veriyor. Video platformu bazı kötü şöhretlerin ortaya çıkışına ve yanlış bilgilerin yayılmasına aracı olduğu gerekçesiyle sert eleştirilere maruz kalmıştı. Doğrulanmış haber kaynaklarından alınan videoların gösterildiği özel bir akış oluşturan servis, aşı karşıtı kanalların videolarından reklamları keserek de yanlış bilgi konusundaki hassasiyetini göstermişti.

İLGİLİ HABERLER