Eğlence

YouTube’dan Kids uygulamasına alternatif yenilik: Ebeveyn Denetimi

youtube ebeveyn denetimi

Geçtiğimiz günlerde Android uygulamasına 4K 2160p seçeneği getirmesiyle gündem olan YouTube, yeniliklerine devam ediyor. Şirketin şimdiki hedefi, YouTube ebeveyn denetimi ayarlarıyla yeni bir alternatif yaratmak. YouTube, ebeveynler için çocuklarının erişebilecekleri içerikleri daha iyi kontrol etme imkanı sağlayan yeni bir dizi kısıtlama olan ”denetimli deneyimler” özelliğini duyurdu. YouTube’un duyurduğu yeni denetimli deneyimler özelliği, ebeveynlere çocuklarının görebilecekleri içerikleri seçmeleri konusunda yardımcı olacak.

YouTube’un resmi Blog sayfasında yer alan bir gönderiye göre YouTube, Kids uygulamasının dışında kalan daha büyük yaş gruplarına uygun içerik ve özellikler açısından bu filtrelerin ebeveynlere yardımcı olacağını ümit ediyor. İlk etapta beta sürümü yayınlanacak program, önümüzdeki aylarda ise daha geniş kapsamlı bir beta sürümüyle karşımıza çıkacak.

Bu yenilik sayesinde ebeveynler, çocuklarının hangi içeriklere erişebileceğini belirleyebilecek. Bunun için ebeveynlerin seçebileceği üç güvenlik seviyesi bulunuyor. Bu seviyelerden ilki, YouTube’a göre 9 yaş ve üzeri çocuklar için uygun olan  ”Keşfedin” seçeneği, daha katı bir seviye olan ”Daha fazlasını keşfedin” ise 13 yaş ve üzerindeki çocuklar için uygun olacak. Son seviye ise yaş kısıtlaması olan içerikler hariç neredeyse her şeye erişebildiğiniz ”YouTube’un çoğu” seçeneği olacak.

YouTube ebeveyn denetimi ile hangi içeriklere izin verecek?

Hangi seviyede ne tür içeriklere izin verileceğine dair henüz kesinleşmiş bir bilgi bulunmuyor. Ancak YouTube tarafından ileri sürülen bilgiye göre, 9 yaş ve üzeri çocuklar için uygun olan ”Keşfedin” seviyesinde Vlog’lar, eğitici videolar, oyun videoları, müzik klipleri, haberler, eğitim içerikleri ve daha fazlası olacak.

Adından da anlaşılacağı üzere ”Daha Fazlasını Keşfedin” seviyesi ise daha geniş bir video yelpazesine ve ayrıca yukarıda değindiğimiz ”Keşfedin” kategorisinde sunulacak içeriklerin canlı yayın akışlarına da sahip olacak. Şirketin aktardığı bilgiye göre üçüncü düzey olan ”YouTube’un çoğu” seçeneği, sadece daha ileri yaş grubunda bulunan gençler için uygun olabilecek hassas konuları içerecek.

Her ne kadar bu özellikler güzel gibi görünüyor olsa da, YouTube’un sunacağı denetimli deneyimler, nihayetinde kullanıcı girdileri ve makine öğrenimine dayanan bir sistem. Dolayısıyla, en azından şimdilik, bu sistemin kusursuz seviyede işlemeyeceği düşünülüyor. Ayrıca YouTube cephesi de, Kids uygulamasında olduğu gibi, hataların olabileceğini itiraf ediyor. Hal böyle olunca, ebeveynlerin ”bu ayarı yapayım, gerisini YouTube halleder” şeklinde düşünmemeleri gerekiyor. Kısacası, bu ayarları yaptıktan sonra dahi tetikte olmanız şart.

Yine de kullanıma sunulacak bu yeni içerik ayarları, Kids uygulamasının çok sınırlayıcı olduğunu düşünen ebeveynler için güzel bir alternatif olabilir. Bu yeni ebeveyn denetimi ayarlarının ne derece etkili olacağını ve gelecekte ne kadar gelişebileceğini ise zaman gösterecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER