Teknoloji

Yenilenmiş cep telefonları için KDV oranı yüzde 1’e indi

samsung 2022 uygulama yavaşlatma
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Yenilenmiş telefonlar yurt dışında epey yaygın durumdayken yavaş yavaş Türkiye’de de yaygınlaştığını görmeye başlayacağız. Bunda birinci el akıllı telefonların artan fiyatlarının önemli etkisi var, ancak devletin aldığı yeni bir karar da yenilenmiş telefonları daha cazip hâle getirecek gibi görünüyor.

TRT Haber‘in haberine göre, yenilenmiş cep telefonlarında KDV oranını yüzde 1’e indiren karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylelikle yenilenmiş cep telefonlarında yüzde 18 olan KDV oranı yüzde 1’e indirildi.

Kararda, en az bir yıl öncesine ilişkin veri bulunduran kullanılmış cep telefonlarının yenilenerek serfikalandırılacağı belirtildi. Bu ürünlerdeki KDV yüzde 1’e inerken, bu ürünlere ilişkin üstlenilen KDV ise iade edilmeyecek.

Yenilenmiş cep telefonu nedir?

Yenilenmiş cep telefonu; farklı nedenlerden dolayı sıfır ambalajından çıkarılan telefonların yazılımsal, donanımsal ve kozmetik olarak yenilenmesinin ardından tekrar satışa sunulmasıdır. İkinci el olarak alınan telefonlar belirli işlemlerin ardından sıfır kondisyona getirilerek tekrar satılır. Kullanıcı memnuniyetini karşılayamadığı için iade edilen telefonlar veya teşhir cihazları da yenilenmiş cep telefonu olarak satışa çıkarılabiliyor. Yenileme işlemine alınan bir telefon yazılım ve donanım olarak sıfırlanır, temizlenir ve yeniden ambalajlanır. Profesyonel bir bakım sürecinden geçen ve neredeyse sıfırından ayırt edilemeyen telefonlara genellikle 12 ay boyunca satıcı firma garantisi de verilir.

Yenilenen akıllı cep telefonlarının büyük bir çoğunluğu, eski modellerden ziyade genellikle daha güncel ve fazla talep gören modeller oluyor.

Cihazı satın alan firma, ürünün belirli bir standarda uygun olacak şekilde yenilenebileceğini garanti eder.  Yenilenen telefonun kutu içeriğinde; şarj cihazı, data kablosu, kulaklık ve kullanım kılavuzu gibi belge ve aksesuarların tamamı ya da büyük bir çoğunluğu yer alır. Cihazı satın almadan önce kutu içeriğini ve aksesuar seçeneklerini kontrol edebilmek de mümkün olur. İkinci el ve sıfır ürün arasında konumlandırılan refurbished cihazlar, birçok aşamadan geçtikten sonra satışa sunulur. Bu nedenle, satışa çıkarılan yenilenmiş cep telefonlarının üzerine mutlaka “yenilenmiş” ya da “refurbished” ifadeleri eklenir.

Yenilenmeye alınacak bir cep telefonu yazılım, donanım ve gövde üzerinde gerçekleştirilecek birtakım işlemlerin ardından sıfır durumuna ulaştırılarak yeniden satılır.

İLGİLİ HABERLER