Teknoloji

Yeni Zelanda siber kabadayılığı suç kapsamına alıyor

siber-kabadayilik-060715

Yeni Zelanda, internetin en az sevilen olgularından biri olan siber kabadayılığı suç kapsamına alan bir yasa tasarısını kabul etti. Yasa, insanların çevrim içi ortamda başka insanlara ırkçı, cinsiyetçi veya dinlerini, cinselliklerini ve engellerini aşağılayan mesajlar atmalarını yasaklıyor. Yasa kapsamında suçlu bulunanlarıysa iki yıl hapse varan cezalar bekliyor. Yeni Zelanda’nın yeni yasasına göre, intihara teşviğe rastlanması durumunda hapis cezası üç yıla kadar çıkabilecek.

Yasa kapsamında Yeni Zelanda hükümeti, Facebook ve Twitter gibi platformların başa çıkmakta sıkıntı yaşadığı şikayetleri işleme almak için bir dijital ajans kuracak. Sosyal medya platformları, saldırgan mesajları keşiflerinden 48 saat sonra silme sözü verdikleri takdirde yasal ayrıcalık anlaşması imzalayabilecek.

Yasanın temel amacı nefret söylemi ve tacizi engellemek olsa da, bu amaç bazı eleştirel yaklaşımların ortaya çıkmasının önüne geçemiyor. Siber kabadayılık yasasının Yeni Zelanda’da çocukların suçlu muamelesini görmesine ve ifade özgürlüğünün geri çekilmesine neden olabileceği söyleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER