Teknoloji

Yeni geliştirilen bir elektrot protezlerin beyinle doğrudan iletişim kurmasına izin verebilir

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Geliştirme aşamasında olan yeni ve küçük bir elektrot bilgisayarların beyinlerimiz için doğrudan bir arayüz teşkil etmesini daha kolay hâle getirebilir. “Gizli şekilde nöral arayüz” şeklinde tanımlanan bu kurulum sadece yedi mikronluk çapa sahip olan bir elektrot barındırıyor. Araştırmacıların iddiasına göre bu elektrot en yakın rakibinden on kat daha küçük boyutlara sahip.

Cihazın küçük boyutu onu daha az rahatsız edici hâle getiriyor, beyin çevresinde uzunca bir süre boyunca kalmasına olanak sağlıyor. Karbon fiberden yapılmış olan bu yapı, malzemesi sayesinde yüksek iletkenliğe sahip, aynı zamanda sahip olduğu plastik kaplama sayesinde çoğu nöründan gelen işaretleri göz ardı edip sadece tek bir nörona odaklanabiliyor. Bu arada iletken jel ped de zar ve elektrot arası işaretin daha net olmasına olanak sağlıyor.

Michigan Üniversitesi’nde gerçekleştirilen testlerde bu elektrotlar fareler üzerinde denendi. Bunlarda görüldü ki, tek bir nörondan gelen elektriksel işaretler doğru şekilde algılanabiliyor, bu da gelecekte üretilecek akıl kontrollü protezlerin mümkün olabileceği anlamına geliyor. Sözünü ettiğimiz bu teknoloji henüz geliştirme aşamasında ve ekibin söylediğine göre henüz klinik deneyler için de hazır değil. Ancak Profesör Daryl Kipke’nin belirttiğine göre önümüzdeki 10 yıl içinde doğrudan beynimize bağlanan protez cihazları görmeye başlayabiliriz.

İlgili >> MIT Technology Review, Michigan ÜniversitesiNature

[Görsel – Science Daily]

İLGİLİ HABERLER