İncelemelerManşetler

Sony Xperia Z5 Compact İncelemesi

sony-xperia-z5-compact-inceleme-22

Her önde gelen Android üreticisi gibi Sony de amiral gemisi telefonunun kompakt boyutlara sahip versiyonunu çıkarıyor. Ne var ki, diğerlerinin aksine bu kompakt telefonunu teknik özellikler bakımından ana modelinden pek mahrum etmiyor. Böylelikle fazla büyük boyutlu bir telefon istemeyen, ancak teknik özelliklerden de fedakârlık etmek istemeyenler için ideal bir telefon olan Sony Xperia Z5 Compact 4.7 inç ekranı Snapdragon 810 işlemci, 2 GB RAM, 23 megapiksel kamera gibi cazip özelliklerle buluşturuyor. Bu telefonla ilgili detayları yazının devamında yer alan inceleme yazımızda bulabilirsiniz.

sony-xperia-z5-compact-inceleme-1sony-xperia-z5-compact-inceleme-15sony-xperia-z5-compact-inceleme-20sony-xperia-z5-compact-inceleme-19Sony Xperia Z5 Compact 127 x 65 x 8.9 mm’lik boyutlara ve 138 gr. ağırlığa sahip. Telefon selefi Z3 Compact ile hemen hemen aynı yüzey alanlarına sahip, ancak kalınlık bakımından biraz daha dezavantajlı görünüyor. 0.3 mm.’lik kalınlık artışına ek olarak ağırlığında 9 gr. arttığını görüyoruz. Neyse ki, bunlar cihazın ergonomisine, rahat şekilde kullanımına herhangi bir olumsuz etkide bulunmuyor.

Xperia Z5 Compact büyük kardeşi Z5’ten daha kalın bir telefon. Aslında bu normal, ne de olsa telefonun üst sınıf teknik özelliklerini ve bunu destekleyecek kapasitedeki pili daha küçük yüzey alanına sahip bir gövdeye sığdırmak için kalınlığı artırmak, böylece yeterli hacmi sağlamak gerekir. Yine de, 4.7 inç ekranlı ve fazla büyük bir ekran çerçevesine sahip olmayan telefon için 9 mm’ye yaklaşan kalınlık çok da önemli görünmüyor. Bu arada Xperia Z5 Compact, Z5’ten 16 gr. daha hafif. Kendisiyle fiziksel açıdan aynı segmentte değerlendirilebilecek iPhone 6S ile hemen hemen aynı boyutlara ve ağırlığa sahip olduğunu da görüyoruz.

Z5 Compact’ın da arka yüzü tıpkı Z5’te olduğu gibi şeffaf cam panel yerine buzlanmış cam panelle kaplanmış. Bu cam yüzey makul bir sürtünmeye sahip ve böylelikle cihazın elden kayıp gitmesi engelleniyor. Oldukça telefona oldukça çekici bir hava katıyor. Xperia Z5 Compact’ın diğer Z5 ailesi üyelerinin aksine, siyah ve beyazın yanı sıra sarı ve mercan kırmızısı gibi daha canlı ve eğlenceli renkleri bulunuyor. Test için gelen mercan kırmızısı versiyon özellikle gençleri ve kadınları hedefleyen bir seçenek gibi görünüyor. Daha ağır takılmayı sevenler için siyah renk daha uygun gibi görünüyor.

Köşeler Z3 Compact’takilere göre biraz daha yuvarlak hâle getirilmiş. Böylelikle telefonun elde daha rahat etmesine önemli katkıda bulunulmuş. Ne var ki, Xperia Z5’in köşelerinde yer alan koruyucu plakalar Z5 Compact’ta bulunmuyor. Bu nedenle telefonun herhangi bir köşesinin üstüne düşmesi durumunda zarar görme olasılığı biraz daha artıyor. Bu arada Z5’in metal çerçevesinin yerini Z5 Compact’ta plastik kenarlara bırakıyor. Sonuç olarak Z5 Compact, büyük kardeşi Xperia Z5’e göre daha mütevazi görünümlü, daha gösterişsiz bir akıllı telefon oluyor.

Telefonun sol kenarında Xperia logosunu üste doğru yerleştirilmiş şekilde görüyoruz. Aynı kenarın alt tarafına doğru, bir arka kapak arkasına yerleştirilmiş microSD ve nanoSIM kart yuvalarını görüyoruz. Alt kenara baktığımızda microUSB portun ortalanacak şekilde yerleştirildiğini görüyoruz. Bu port hem şarj hem de veri transferi için kullanılıyor. Onun hemen yanına ana mikrofon yerleştirilmiş.

Sağ kenara baktığımızda en altta kamera butonunu, onun hemen üstünde de ses tuşlarını görüyoruz. Ses tuşlarının konumu Xperia Z3 Compact’tekinden farklı konumda, daha aşağı alınmış. Bu yeni yerleşim ses tuşlarına erişim daha zahmetli hâle getiriyor. Telefonu sağ ya da sol elle kullansanız fark etmiyor, sesi ayarlamak için telefonu elinizde hareket ettirmeniz gerekiyor.

Halbuki Sony ses tuşlarını daha yukarı alsa, eski yerleşimi tercih etse daha iyi olurdu. Belki de yeniden tasarlanan güç butonu buna engel olmuştur. Yenilenen güç butonu şimdi ince ve uzun, ayrıca kısa kenarları da epey yuvarlatılmış. Parmak ucunuzla tuşu rahatlıkla bulabilir ve telefonu elinizde oynatmadan bu tuşu rahatlıkla kullanabilirsiniz.

sony-xperia-z5-compact-ekran-goruntuleri-1 sony-xperia-z5-compact-ekran-goruntuleri-4Sony, Xperia Z5 Compact’ın da ana ekran butonunda parmak izi okuyucusuna yer veriyor. Bu parmak izi okuyucusunun Türkiye’deki kullanıcılar için şu anda temel görevi ekran kilidini açmak. Ancak zaman geçtikçe, özellikle Android 6.0 Marshmallow güncellemesi geldikten sonra bu parmak izi okuyucusu kullanıcıların ihtiyaçlarına daha fazla alanda cevap verecek, çeşitli uygulamalarda da kimlik doğrulaması için bunu kullanabileceksiniz.

Z5 Compact’ta parmak izi okuyucusu gayet hızlı şekilde çalışıyor. Güç butonuna basıp ekranı açmak istediğiniz anda parmak izi de algılanıyor ve doğrudan ana ekrana geçiş mümkün oluyor. Telefonu sağ veya sol elle tutuşunuza göre sağ el baş parmağı ve sol el orta parmağı tanıtmak için yeterli görünüyor. Parmak izi okuyucusunun tek olumsuz tarafı, eller ıslakken çalışmaması. Suya dayanıklı gövdeye sahip bir telefonda Sony’nin bu ayrıntıyı dikkate alması daha iyi olurdu.

Telefonun üst kenarında 3.5 mm. kulaklık jakı var. Daha önceki suya dayanıklı Xperia telefonlarında olduğu gibi Xperia Z5 Compact’ta da bu port kapalı değil. Ayrıca bir de üst tarafa ikinci mikrofonun bulunduğunu görüyoruz. Arka tarafta 23 megapiksel sol üst köşede yer alıyor, bunun yanında da tek LED flaş bulunuyor. Sony ve XPERIA logolarını yine arka tarafta görüyoruz. Xperia Z5 Compact’ın çıkarılabilir arka kapağı yok, bu durumda pili de değiştirilemiyor.

sony-xperia-z5-compact-inceleme-23Xperia Z5 Compact’ın 4.6 inç boyutlu ekranı diğer Z serisi Compact telefonları gibi 1280 x 720 piksel çözünürlüğe sahip. Keşke Sony bu telefonda 1920 x 1080 piksele yer verseydi. O zaman bu telefon ekran bakımından daha çekici olurdu. Yine de, durum o kadar da kötü değil. 320 ppi’lik piksel yoğunluğu yazıların ve grafiklerin yeteri kadar keskin görünmesini sağlıyor. Aslında böylelikle Sony Xperia Z5 Compact Apple iPhone 6s’in 4.7 inç ekranının 326 ppi’lik piksel yoğunluk değerine yaklaşıyor.

Sony’nin likit kristal ekranları mükemmel parlaklık seviyesiyle ün salmıştır. Xperia Z5 Compact’ta da durum değişmiyor. Sony’nin uyarlanabilir kontrast teknolojisi epey verimli çalışıyor, ortamın ışık şiddetine göre ekran parlaklığını ayarlıyor. Böylelikle dış ortamda da Xperia Z5 Compact’ın ekranını rahat şekilde görmek mümkün oluyor. Bu arada ekranın görüş açıları da oldukça iyi, ekrana epey geniş açıdan baksanız bile görüntü kalitesinde ve renklerde fazla azalma görmüyorsunuz. Renklerin doygunluğu da iyi seviyede.

Sony’nin bu “Compact” telefonunu en iyi yanlarından bir tanesi, boyutlardaki ve ağırlıktaki düşüşün teknik özelliklere de aynı oranda yansımaması. Her ne kadar ekran büyüklüğü ve çözünürlüğü azalsa da, içerideki bileşenler bakımından Sony bu telefonu amiral gemisi Xperia Z5’e neredeyse eşdeğer kılıyor.

sony-xperia-z5-compact-ekran-goruntuleri-5sony-xperia-z5-compact-ekran-goruntuleri-6sony-xperia-z5-compact-ekran-goruntuleri-7Xperia Z5 Compact, 64-bit, 1.5 GHz dört çekirdek ve 2 GHz dört çekirdek barındıran Qualcomm Snapdragon 810 işlemciyle çalışıyor. Bu işlemci Adreno 430 GPU grafik işlemci birimini de barındırıyor. Xperia Z5 ve Z5 Premium’da bulunan 3 GB RAM yerine, 2 GB RAM de bu işlemci paketine eşlik ediyor. 32 GB dahili hafızaya sahip olan telefonun depolama alanını 128 GB’ye kadar kapasiteye sahip microSD kartlarla daha da artırmak mümkün hâle geliyor.

Performans bakımından tüketicilerin kafasındaki en önemli soru işareti Qualcomm Snapdragon 810 işlemcinin ısısıyla ilgili olacaktır. Bu açıdan Sony’nin yazılımı iyi şekilde optimize ettiğini ve ısınmanın büyük bir problem olmaktan çıktığını söyleyebiliriz. Genel anlamda Xperia Z5 Compact gerçek anlamda güçlü bir akıllı telefon ve küçük ekranda yüksek performans isteyenlerin beklentilerini karşılıyor. Benchmark testlerinde Xperia Z5 Compact’ın Xperia Z5’ten geri kalmadığı açık şekilde görülüyor.

sony-xperia-z5-compact-ekran-goruntuleri-9 sony-xperia-z5-compact-ekran-goruntuleri-10 sony-xperia-z5-compact-ekran-goruntuleri-11Gerçek hayattaki duruma baktığımızda da bunun yansımalarını görüyoruz. Xperia kullanıcı arayüzünde gezinti epey düzgün ve pürüzsüz, üst sınıf oyunlar bile iyi şekilde, kaliteli grafiklerle oynanıyor. Bu sırada Snapdragon 810 işlemcinin de aşırı ısınmadığını belirtmek gerekiyor. İnternette gezinme deneyimindeyse Xperia Z5 Compact yine iyi bir iş çıkarıyor. Her ne kadar 4.6 inç ekran web sayfalarının görüntülenmesi için biraz dar alan sunsa da, sayfanın yüklenmesi ve sayfada gezinme açısından internet tarayıcısı Chrome oldukça iyi iş çıkarıyor. Bu arada Xperia Z5 Compact’ın performans açısından selefi Xperia Z3 Compact’ın birkaç basamak üstüne çıktığını da yeri gelmişken söylememiz gerekiyor.

sony-xperia-z5-compact-inceleme-17Pil tarafında Xperia Z5 Compact’ın boyutlarına göre epey dolgun ve kapasiteli bir pil barındırdığını görüyoruz. 2700 mAh kapasiteli pil bu ölçüde bir telefon için epey fazla. Sony’nin bu telefonu neden kalın yaptığı biraz daha anlaşılıyor. Telefon yaklaşık 11 saatlik internette gezinme, 13 saate kadar video izleme imkanı sunuyor. Günlük hayattaki kullanıma göre bu telefonun Sony’nin genel kriteri olan iki güne kadar çalışma imkanı kriterini de rahatlıkla karşıladığını söyleyebiliriz. Sony’nin STAMINA modu ve ayrıca Android’in Pil Tasarrufu modları da gerekli durumlarda pili idareli şekilde kullanmayı sağlıyor.

Kablosuz bağlantı tarafında Z5 Compact kendisinden beklenen özellikleri listesinde barındırıyor. 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.1, A-GPS ve GLONASS destekli GPS, NFC, RDS özellikli FM radyo gibi özellikleri de görüyoruz. Tabii ki, 4.5G desteği de mevcut. Sony’nin bu telefonu Türkiye’de dağıtımı yapılan frekans bantlarının hemen hepsini destekliyor. Ayrıca Kategori 6 LTE desteği de mevcut. Yani teoride saniyede 300 Mbps’ye varan hızlara ulaşma imkanı sağlıyor. Bu da Xperia Z5 Compact sahiplerinin 1 Nisan 2016’dan itibaren ülkemizde sunulacak 4.5G servislerinden mümkün olan en yüksek hızlarla yararlanacağı anlamına geliyor.

Ses deneyiminden de bahsetmezsek olmaz. Xperia Z5 Compact’ın ön tarafında yer alan ikili hoparlör yerleşimi bir akıllı telefon için yeteri kadar yüksek ses çıkışı sağlıyor. Çıkan ses epey net ve berrak, özellikle düşük ve orta seviye frekanslar epey temiz görünüyor. Öte yandan derinlik bakımından da Compact’ın hoparlörleri epey tatmin edici.

sony-xperia-z5-compact-inceleme-25Xperia Z5 Compact’ta da Android 5.1.1 Lollipop yüklü olarak geliyor. Bunun üstünde de Xperia kullanıcı arayüzü bulunuyor. Yazılım deneyimi bakımından Xperia Z5’tekinden hiç fark yok. Sony’nin Müzik, Videolar, Albüm, Xperia Lounge gibi klasik uygulamalarını bu telefonda da yüklü olarak görüyoruz. Buna ek olarak Google’ın çeşitli servislerine ait uygulamaları da Z5 Compact’ta yüklü olarak görüyoruz.

Sony’nin Xperia arayüzü genel olarak ham Android arayüzüne yakın bir düzene sahip. Bununla birlikte uygulama ikonlarında ve çeşitli noktalarda Sony özelleştirmelerini görüyoruz. Örneğin çoklu görev ekranında son uygulamaların küçük resimlerinin yanı sıra internet tarayıcısı, zaman sayacı, hesap makinesi gibi, sürekli kullanıcı arayüzünün üstünde duran küçük uygulamalar görüyoruz. Bunları ekranın istediğiniz noktasına sürükleyerek taşımanız mümkün. Bunun dışında özelleştirilmiş duvar kağıtları ve farklı renklerde temalar da mevcut.

sony-xperia-z5-compact-inceleme-10sony-xperia-z5-compact-inceleme-26Öte yandan bazı Sony uygulamalarını da görüyoruz. SocialLife uygulaması yenilenmiş ve NewsSuite adında bir haber uygulamasına dönüşmüş. Burada seçilmiş haber kaynaklarından derlenen haberleri görebileceğiniz gibi RSS aracılığıyla kendi kaynaklarınızı da ekleyebilirsiniz. Lifelog adlı fitness takip uygulaması da özellikle uyumlu akıllı bilekliklerle kullanıldığında kalori, adım gibi değerleri kayıt altına almayı sağlıyor. Smart Connect uygulaması kulaklık, şarj aleti gibi Z5 Compact’a bağlanan cihazlara göre otomatik olarak atanmış görevler tanımlamaya izin veriyor.

Xperia Lounge ise Sony’nin farklı kategorilerde sunduğu içerikler için bir portal işlevi görüyor. Sony’den duyurular, müzik ve sinema dünyasından haberler, çeşitli fırsatlar, mobil uygulama tavsiyeleri bu uygulamada sunuluyor. Bu arada uygulama veya oyun indirmek isteyenleri Google Play Store’un beklediğini bu noktada hatırlatmadan geçmeyelim.

Kamera da bu telefonun en güçlü olduğu noktalardan bir tanesi. Aslında Sony, Xperia Z5 ve Z5 Premium modellerinde sunmuş olduğu üstün kamera özelliklerini bu telefondan da mahrum etmemiş. 23 megapiksel Exmor RS sensör, 0.03 saniyelik süper hızlı otomatik odaklama, f/2.0 diyafram açıklığı, 24 mm eşdeğer geniş açılı lens bu telefonun arka kamerasının başlıca özellikleri arasında bulunuyor. Telefon 23 megapiksel çözünürlüklü fotoğrafları 4:3 görüntü formatında üretiyor. 16:9 formatta en yüksek çözünürlük 20 megapiksel oluyor.

sony-xperia-z5-compact-ekran-goruntuleri-27

sony-xperia-z5-compact-kamera-fotograflari-21sony-xperia-z5-compact-kamera-fotograflari-8sony-xperia-z5-compact-kamera-fotograflari-23Z5 Compact’ta yüklü gelen Kamera uygulaması Xperia Z5’ten alıştığımız tarzda. Özellikle geçen yılın sonuna doğru gelen güncellemeyle birlikte daha kullanışlı bir hâl aldı. Süper Otomatik mod yine en başta gelen çekim modu oluyor ve kamerayı açtığınız anda bu mod aktif oluyor. Eskiden bu modda çekilen fotoğrafların çözünürlüğü sabitti, ancak şimdi dilediğiniz takdirde 8 megapiksel/16:9 varsayılan ayarı değiştirebilirsiniz. Benzer şekilde video çözünürlüğünü de bu modda değiştirmek mümkün. Bunun dışında Elle modu sayesinde çektiğiniz fotoğrafların pozlama, beyaz ayarı gibi niteliklerini elle düzenleyebilirsiniz. Ayrıca bu modda ISO, odaklama modu gibi ayarları kontrol etmek, görüntü sabitlemeyi kapatıp açmak da mümkün.

Yukarıdaki sık kullanılabilecek modlar dışında  AR efekti, Stil portre, AR maskesi, Yaratıcı efekt, Panorama Taraması, Etiket oluşturucu, Timeshift video, Resmin içerisinde yüz, Çoklu kamera, Sound Photo gibi farklı ve yaratıcı fotoğraf modlarını da Z5 Compact Kamera uygulamasının işlevleri arasında görüyoruz.

Xperia Z5’in 23 megapiksel sensörlü arka kamerası oldukça iyi bir performans gösteriyor. Daha önce gerçekleştirdiğimiz Xperia Z5 incelemesinde de belirttiğimiz gibi, Sony fotoğraf kalitesinde önemli aşamalar kaydetmiş. Yine de, Sony güçlü donanımı yazılım tabanlı iyileştirmelerle desteklemeye devam ediyor. Çekilen fotoğraflarda, yüksek ışık altında çekilenlerde bile detaylara inildiğinde gürültü giderici çeşitli düzenlemeler dikkat çekiyor; detaylar azaltılmış, bu da fotoğrafa karikatür tadında bir hava veriyor. Dışarıda, parlak güneş ışığı altında yapılan çekimlerde koyu ve aydınlık bölgeler arasındaki yüksek kontrast dikkat çekiyor. Yine de, gölgelerdeki detayları gösterme noktasında Z5 Compact’ın başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Gece çekimlerinde Z5 Compact’ı mümkün olduğu kadar sabit tutmaya bakın, bu sayede çekimleriniz daha net ve bulanıklıktan uzak olacaktır. Bu arada gece veya düşük ışıkta çekimlerde gürültünün etkisi hissediliyor.

Xperia Z5 Compact’ın önündeki 5.1 megapiksel kamera f/2.4 diyafram açıklığı ve HDR özelliğine sahip. Bunlar sayesinde selfie fotoğraflarınız daha aydınlık ve keskin görünecektir. Ön taraftaki kameranın 1080p Full HD video kaydı yaptığını söylemeden geçmeyelim. Bu arada video demişken, arkadaki 23 megapiksel ana kamera 4K video kaydı yapabiliyor. 4K video kaydı için özel bir çekim modu bulunuyor. Otomatik mod içinde çekimleri 1080p formatında yapabilirsiniz. Bu arada saniyede 60 kare hızında 1080p Full HD video kayıt özelliğini görmek de memnun edici.

sony-xperia-z5-compact-inceleme-11sony-xperia-z5-compact-inceleme-28Sony Xperia Z5 Compact inceleme yazısının en başında da belirttiğimiz gibi, diğer “mini” telefonlardan daha farklı. Diğerlerinin teknik özelliklerden epey kıstıkları bir ortamda Sony küçük gövdede üst sınıf Android telefonlarında gördüğümüz tarzda bir deneyim sunuyor. Her ne kadar Z5’teki zarif ve değerli duran metal gövde olmasa da, plastik çerçevenin de oldukça sağlam ve kendine has bir güzelliği olduğu söylenebilir.

Küçük boyutları sayesinde Xperia Z5 Compact’ı kullanmak oldukça kolay ve rahat. Kalınlık, küçük yüzey alanı nedeniyle bir sorun olmuyor. Kaldı ki, Sony’nin bu telefonu kalın tutup içine yüksek kapasiteli bir pil yerleştirmesi de sevindirici. Böylelikle telefonun pilinin sabit olması bir nebze olsun olumsuzluk olmaktan çıkıyor. Zaten telefon iki güne varan çalışma ömrü sunuyor, bu da sabit pilin olumsuzluğunu gideren bir başka ayrıntı. Xperia, en beğendiğimiz Android kullanıcı arayüzü değil, ancak sade tasarımı ve özelleştirmeye açık olmasıyla Z5 Compact sahiplerinin hoşuna gidecektir. Kamera tarafında ortalamanın biraz üstünde bir deneyim sunuluyor. Aslında Xperia Z5 Compact segmentindeki bir telefona göre kameraların performansı oldukça iyi olarak nitelendirilebilir.

Bu telefonla ilgili hayıflandığımız bir nokta ekran çözünürlüğü. Tamam, 720p çözünürlük de 4.6 inç ekranda iyi bir görsel deneyim sunuyor. Ancak bu kadar yüksek piksel yoğunluklu ekranların bulunduğu bir ortamda Full HD çözünürlüklü bir ekran olsa, Xperia Z5 Compact’ı tercih eden daha fazla sayıda tüketici olabilir.

Her ne olursa olsun, eğer ekran büyüklüğü 5 inç’in altında olan, yüksek donanımlı ve iPhone olmayan bir akıllı telefon istiyorsanız, o hâlde Xperia Z5 Compact en önde gelen seçeneklerden bir tanesi gibi görünüyor. 1700-1800 TL bandındaki fiyatıyla da oldukça makul bir seçenek olduğu söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER