Teknoloji

Xiaomi 2023’ün ilk üç ayında 30 milyon telefon sattı

Xiaomi 13 Pro

Xiaomi 2023’ün ilk çeyreğine ait finans raporunu paylaştı. Rapora bakıldığında elektrikli otomobil pazarına da girmeye hazırlanan Çinli teknoloji markası için işlerin yolunda olduğu görülüyor. Mart ayının sonu itibarıyla aktif cihaz sayısı 594.8 milyona ulaşan şirket, raporun yayınlandığı bugün itibarıyla 600 milyon barajını geçmeyi başardı.

İlk çeyrekte 30.4 milyon cihaz satan akıllı telefon birimi, 35 milyar yuan (99,1 milyar TL) gelir açıkladı. Şirketin telefonlarının ortalama satış fiyatı ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 2.7 oranında yükseldi ve 1152 yuana (3265 TL) çıktı. Çinli üretici, yılın ilk çeyreğinde yüzde 11.3 ile akıllı telefon pazarında üçüncü sıraya yerleşti. İlk iki sıradaki Apple ve Samsung’un satış sayısının ise Xiaomi’nin iki katı civarında olduğunu belirtmekte fayda var.

Çin’de ise şirketin satışları bir yıl önceye göre yüzde 22 oranında artsa da, rakiplerinin satışlarının artması nedeniyle Xiaomi bir sıra gerileyerek dördüncülüğe düştü. Çin akıllı telefon pazarının ilk üç sırasında Apple, Oppo ve Vivo bulunuyor. Toplamda 59.5 milyar yuan (168,6 milyar TL) gelir açıklayan şirketin net kârı ise 3.2 milyar yuan (9,07 milyar TL) olarak gerçekleşti.

Xiaomi Nesnelerin İnterneti alanında da büyümeye devam ediyor

Nesnelerin İnterneti de Çinli üreticinin önem verdiği alanlar arasında yer alıyor. Şirketin toplam bağlı cihaz sayısı 618 milyona çıkarken, 12.3 milyon kullanıcının 5 veya daha fazla cihaza sahip olduğu belirtildi. Klima, buzdolabı ve çamaşır makinesi gibi ev elektroniği ürünlerinden elde edilen gelir yıllık bazda yüzde 60 oranında arttı. 2.8 milyon akıllı TV satan şirket, bu alanda en büyük beş üretici arasına girmeyi başardı.

Xiaomi sera gazı salınımını 2030 itibarıyla yüzde 70 ve 2040 itibarıyla da yüzde 98 oranında azaltmayı hedeflediğini de duyurdu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER