Teknoloji

Xiaomi’den dikkat çekici üçüncü çeyrek performansı

xiaomi 5g mi 11

Xiaomi, 2019’un üçüncü çeyreğine ait finans raporunu açıkladı. Çinli teknoloji şirketi, 7.63 milyar dolarlık geliriyle kendi çeyrek rekorunu kırdı. Ancak bu rekorun oluşma şeklinin biraz ilginç olduğu söylenebilir.

Pek çok kişi Xiaomi’nin itici gücünü akıllı telefon birimi olarak düşünse de, 2019’un üçüncü çeyreğinde şirketin akıllı telefon satışlarının düşmesi dikkat çekiyor. Bu düşüşün etkisini kıran ise Nesnelerin İnterneti (IoT) ve Akıllı Ev biriminin başarılı performansının kırdığı belirtiliyor.

Akıllı telefon satışları, hâlâ Xiaomi’nin gelir havuzunun en büyük kaynağı konumunda. Şirket, akıllı telefon satışlarından 4.59 milyar dolar kazansa da; geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7.8 oranında bir düşüş söz konusu. Xiaomi’nin üçüncü çeyrekte gerçekleştirdiği 32.1 milyon telefon satışı, Çinli üreticiyi küresel akıllı telefon pazarında dördüncü sıraya yerleştiriyor. Canalys’in verilerine göre, Xiaomi’nin pazar payı yüzde 9.2 seviyesinde.

Nesnelerin İnterneti cihazları ve diğer elektronik ürünler ise Xiaomi’nin toplam gelirine 2.22 milyar dolarlık bir katkı yaptı. Bu meblağ, bir önceki yıla kıyasla yüzde 44.4 oranında bir artışın kaydedildiğini gösteriyor. Akıllı telefon ve dizüstü bilgisayar satışları ise Xiaomi’ye 824 milyon dolar kazandırdı. Bu alanda da yüzde 36.5’lik bir artış söz konusu.

Xiaomi küresel büyüme çabasının karşılığını alıyor

Xiaomi’nin küresel genişleme planı da meyvelerini veriyor gibi görünüyor. Şirketin Çin dışındaki satışlardan elde ettiği gelir yıllık bazda yüzde 17.2 oranında arttı ve toplam cirodaki payı da yüzde 50 seviyesine yaklaştı.

Xiaomi, 2019’un ilk dokuz aylık dönemini 1.3 milyar dolar net kâr ile tamamladı. Burada da bir önceki yıla göre yüzde 37.1 oranında bir artış söz konusu. 1.3 milyar dolar, Xiaomi’nin 2018’in tamamındaki net kârının da üstünde bir rakam.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER