Teknoloji

Xiaomi 2020’de 5G telefonları için vitesi yükseltecek

xiaomi snapdragon 875

5G teknolojisinin 2020 yılı içinde daha da ilerlemesi bekleniyor. Çinli Xiaomi de bu ilerlemeye gelecek yıl içinde çıkarmayı planladığı 10’dan fazla 5G telefonu ile eşlik edecek.

Xiaomi CEO’su Lei Jun, pazar günü Çin’in Wuzhen kentinde düzenlenen World Internet konferansında konuştu. Lei’nin açıklamaları tam da şirketin kendi ülkesinde, Huawei’nin rekabetin etkilerini hissettirmeye başladığı bir zamanda geldi. Xiaomi geçtiğimiz ay Çin’de ilk 5G destekli akıllı telefonu Xiaomi Mi 9 Pro’yu satışa sunmuştu.

Lei’ye göre, telefonlar için gelen talep şirketin beklentilerini aştı ve bu durum tedarik zincirinde birtakım sıkıntılara neden oldu. Xiaomi Mi 9 Pro 5G’ye gösterilen ilgi nedeniyle şirket, 5G modellerini gelecek yıl hem üst, hem orta, hem de alt fiyat segmentleri için sunmaya karar verdi.

Lei, “Sektördeki insanlar gelecek yıl 4G modellerinin satılmayacağından korkuyor, bu seçimi yapmaktan başka çareniz yok.” dedi. “Bu nedenle, operatörlerin 5G baz istasyonlarının yayılmasını hızlandırabileceğini umuyoruz.”

Çin’in akıllı telefon pazarının daha rekabetçi hâle gelmesine bağlı olarak Xiaomi’nin de hisse senedi fiyatları düşüş gösteriyor. Eylül ayında şirket, 1.5 milyar dolarlık hisse senedini geri almayı planladığını duyurmuştu.

Xiaomi, 2019’un ikinci çeyreğinde Çin akıllı telefon pazarının yüzde 11.8’lik kısmını elinde bulunduruyordu. Canalys’in araştırmasına göre, bir yıl önce bu oran yüzde 13.9’du.

Huawei’nin Çin dışında karşılaştığı yaptırım ve engellemeler, kendi ülkesinde tüketicilerin bu markaya daha çok sahip çıkmasına neden olmuşa benziyor. Diğer önde gelen Çinli markalar da satışlarında düşüşler yaşadı.

Huawei ABD’de sorunlar yaşasa da, Avrupa’da başarısını sürdürüyor. Reuters’in belirttiğine göre, bu bölgede nispeten yeni bir oyuncu olan şirket, 2019’un ikinci çeyreğinde, bir önceki yılın yüzde 6.5’lik oranının üstüne çıkarak yüzde 9.6’lık pazar payına ulaştı. Böylelikle Avrupa’da en hızlı büyüyen akıllı telefon markalarından bir tanesi oldu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER