Teknoloji

X platformundaki reklamveren tepkilerine yönelik CEO Linda Yaccarino’dan yorumlar

x ceo linda yaccarino

Geçtiğimiz hafta Elon Musk, kendi sosyal platformu X’te (eski adıyla Twitter) antisemitik komplo teorilerini destekleyen ve beyaz gururunu destekleyen paylaşımlar yaptı. Musk’ın bu gönderileri, büyük şirketlerin reklamlarının Nazi yanlısı içeriklerin yanında göründüğünü belirten bir Media Matters makalesi tarafından gündeme getirildi. Bunun üzerine büyük reklamverenler, platformdaki reklam harcamalarını durdurma kararı aldı.

Bu olayların ardından, şirketin CEO’su Linda Yaccarino, “İşimiz Anlamlıdır” başlıklı bir memo göndererek X platformuna olan bağlılığını yeniden teyit etti. Ancak, şirketin antisemitizmi desteklemekten uzak durması için artan baskılar altında, Forbes‘a göre, reklamverenler Yaccarino’nun da istifasını talep ediyor. NBCUniversal’ın eski başkanı olan ve reklam endüstrisine yakın bağları bulunan Yaccarino, Musk’ın şirketinin çoğunlukla gelir kaynağı olan şirketlerle ilişkileri yeniden kurmak için getirilmişti. Reklamverenler zaten, ödemeli içeriklerinin antisemit veya başka ayrımcı gönderilerin yanında görünmesinden endişe duyuyorlardı, ancak platform sahibinin Yahudi topluluğuna yönelik komplo teorilerini aktif bir şekilde körüklemesiyle endişeleri daha da arttı.

Yaccarino, şirket genelindeki X çalışanlarına yönelik bir e-postada şirketin mevcut yönüne olan coşkusunu dile getirdi. Çalışanlara gönderilen notta, Apple, Disney ve IBM gibi büyük reklamverenlerin Musk’ın antisemitizm desteklemesi nedeniyle işlerini platformdan çekmesine “geçici yatırım duraklamaları” olarak ilginç bir şekilde atıfta bulundu. Ayrıca, platformun itibarını zedelediğine inandığı makalelerin “manipüle edildiğini” iddia etti. Notunda “Gerçek hikayeyi veriler anlatacak” ifadesini kullandı, bu da Musk’ın Media Matters’a dava açma tehdidini ima ediyor olabilir.

Media Matters başkanı Angelo Carusone ise, “Elon Musk son birkaç günde haksız yasal tehditlerde bulunarak, tuhaf komplo teorilerini yükselterek ve çevrimiçi ‘düşmanlarına’ karşı acımasız kişisel saldırılarda bulundu. Dava açma tehdidini yerine getirmese bile, bu tür eylemlerin oynaklığı, büyük markaların X ile ortaklık yapmaktan haklı olarak çekinmelerinin nedenini pekiştiriyor.” dedi.

Bu arada Semafor, Yaccarino’nun politik reklam işini yeniden canlandırmak için oğlu Matt Madrazo’yu görevlendirdiğini bildirdi. Bu hamle, şirketin en büyük müşterilerinden bazılarının “geçici olarak durdurduğu yatırımların” neden olduğu gelir kaybını telafi etmek amacıyla yapılıyor.

Linda Yaccarino’nun mesajının tam metninin Türkçeleştirilmiş hâlini aşağıda okuyabilirsiniz:

“İşimiz Anlamlıdır”

Ekip,

Şirketimizin her köşesinde, herkes için bir platform oluşturmak için çalışıyoruz. Ve X gibi özgür ifadeyi korumak için bu kadar çok çaba sarf eden başka bir platform yok. İşimiz kritik, ancak her zaman kolay değil. Yaptığımız iş önemli, bu da doğal olarak inançlarımızı paylaşmayanların eleştirilerini davet ediyor.

Bazı reklamverenlerin yanıltıcı ve manipüle edilmiş bir makale nedeniyle yatırımlarını geçici olarak durdurmuş olmalarına rağmen, gerçek hikayeyi veriler anlatacak. Çünkü X’te çalışan bizler için, antisemitizm ve ayrımcılıkla mücadele konusundaki çabalarımız son derece açık, çünkü bunun dünyanın hiçbir yerinde yeri yok.

Tüm geri bildirimleri okumanızı ve dinlemenizi teşvik ediyorum. Bir tarafta, işimizi baltalamak için aldatıcı saldırıları kullanmaya çalışan sesli bir azınlık var. Ancak diğer tarafta, X’e ve sizin hepinizin yaptığı anlamlı işe inanan sesli destekçiler ve cesur ortaklar var. Buna tutunun ve ilerlemeye devam edin. Hiçbir eleştirmen, özgür konuşmayı koruma misyonumuzdan bizi caydıramaz.

Değerlerimizi işe koymaya ve birbirimize dayanmaya devam edelim. Hepinizle birlikte cephede olmaktan son derece gurur duyuyorum – ve yarın sabah ofiste hepinizi göreceğim.

Linda

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER