Teknoloji

WordPress 5.0 yepyeni yazı editörüyle yayınlandı

wordpress 5.0

WordPress.org, blog yönetim aracının yazı editörüne çok büyük yenilikler getiren WordPress 5.0 güncellemesini yayınladı. 37 farklı dilde sunulan yeni sürümü WordPress.org/Download adresi üzerinden indirebilirsiniz.

WordPress, web’in yüzde 30’undan fazlasında çalışan bir içerik yönetim sistemi olma özelliğini taşıyor. En son sürüm, Kübalı caz sanatçısı Bebo Valdés’in şerefine “Bebo” olarak adlandırılıyor.

WordPress 5.0 ile birlikte daha düzenli bir yazı düzenleme deneyimi sunmayı amaçlayan, Gutenberg kod adlı blok tabanlı yazı editörü geliyor. Bu yeni editörün medya ekleme veya herhangi bir türde içeriği yeniden düzenleme konusunda daha iyi işlemesi amaçlanıyor. Her bir içerik parçası kendi bloğunda yer alıyor. Bu da site sahiplerinin içeriğin nasıl görüntüleneceğine karar vermelerine yardımcı olacaktır. Bloklar paragraflardan başlıklara, alıntılardan görsellere, galerilere ve videolara kadar her şeyi içeriyor.

wordpress 5.0 blok editör

Yeni yazı editörü yerine klasik editörü kullanmaya devam etmek isteyenler için WordPress.org, Classic Editor adlı bir eklenti de sunuyor. Bu eklenti 2021 yılına kadar desteklenecek. Eklenti, WordPress’in eski editörünü, Yazıyı Düzenle ekranını geri getiriyor ve bunun üzerinde kullanılan eklentilerden yararlanmayı sürdürüyor. WordPress.org yardımcı teknolojiler kullanan kullanıcıların, yeni blok editörünün sorunlara yol açması durumunda Classic Editor eklentisini denemelerini tavsiye ediyor.

Twenty Nineteen (2019) da, WordPress’in yeni editörünün gücünden yararlanan varsayılan tema olarak geliyor. Bu tema editör stillerini kullanıyor, böylelikle içerik editöründe gördüğünüzün aynısını sitede de görebiliyorsunuz. Aynı zamanda bol miktarda boş alan, sans-serif yazı tipinde başlıklar, klasik serif gövde metinleri ve sistem fontlarıyla yükleme hızı artırılıyor.

wordpress 5.0 twenty nineteen tema

WordPress 5.0 geliştiricileri de düşünüyor. Bloklar, kullanıcıların içeriği doğrudan değiştirebilmeleri için rahat bir yol sağlarken, içerik yapısının yanlışlıkla, kod düzenlemeleriyle bozulmamasını da sağlıyor. Bu, geliştiricinin çıktıları kontrol etmesine, düzenlemeler boyunca korunan ve bozulmamış, düzgün ve semantik işaretlemeler oluşturmasına izin veriyor.

WordPress 5.0 ile geliştiriciler müşterileri için sezgisel kontrollerle kolayca blok oluşturacak geniş bir API ve arayüz bileşenleri koleksiyonundan yararlanabilirler. Bu bileşenlerin kullanılması sadece geliştirme çalışmalarını hızlandırmakla kalmıyor, aynı zamanda tüm kullanıcılara daha tutarlı, kullanılabilir ve erişilebilir bir arayüz sağlıyor.

Yeni blok paradigması, kullanıcı ihtiyaçlarını çözme konusunda keşif ve hayal gücünün yolunu açıyor. Birleşik blok ekleme akışıyla, müşterilerin tüm içerik türleri için blokları bulması ve kullanması daha kolay hâle geliyor. Geliştiriciler, zor API’larla uğraşmak yerine vizyonlarını yürütmeye ve zengin düzenleme deneyimleri sunmaya odaklanabiliyor.

WordPress.org ekibi, WordPress 5.1’den bahsetmedi, ancak muhtemelen bir sonraki versiyon üzerinde çalışılıyor ve birkaç ay içinde piyasaya sürülecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER