Teknoloji

Galeri: Windows 1.0’dan Windows 10’a Microsoft’un Windows sürümleri

Windows Sürümleri

Microsoft Kasım 1985 tarihinde Windows 1.0 sürümünü yayınladı, böylelikle Windows sürümleri için uzun yolculuk başlamış oldu.

Windows Premiere Edition.1 olarak adlandırılan ve PC’lere özel 16-bit grafik arayüzlü işletim sistemiyle birlikte bilişim için yeni bir dönem başlamıştı. Bu sürüm işletim sistemleri içinde en başarılı serilerden bir tanesi oldu.

Bill Gates o zaman yeni işletim sisteminin duyurusu için yayınlanan basın açıklamasında Windows’un kullanıcılara o zaman kadar eşi benzeri görülmemiş güç ve gelecek birkaç yılın donanım ve yazılım gelişimleri için temel sağladığını kaydetmişti. Yeni Windows’un kişisel bilgisayarların sağlayabileceği üretkenliğe yüksek değer veren, ciddi PC kullanıcısı için tasarlanan eşsiz bir yazılım olduğunu da sözlerine eklemişti.

30 yıl sonra Microsoft en yeni işletim sistemi Windows 10 ile kullanıcıların karşısına yeniden çıkıyor. Geçen otuz yıl boyunca hem kullanıcı arayüzü hem de deneyim çok değişti. Bu otuz yıllık süre içinde başarılar ve başarısızlıklar bir arada yer aldı.

Kullanıcılara yaklaşık 20 dolar karşılığında sunduğu disketlerle beta programına katılma şansı tanımaktan Başlat menüsünü tamamen kaldırmaya kadar farklı denemelerde bulundu.

Windows 10’un çıkışıyla birlikte Microsoft Windows işletim sistemini sadece PC’lere özel bir işletim sistemi olmaktan öteye geçiriyor, akıllı telefonlardan oyun konsollarına kadar geniş bir yelpazeye yayıyor. 29 Temmuz tarihinden itibaren Windows 10 işletim sistemini telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, masaüstü bilgisayarlar, iş istasyonları, tabletler ve Xbox oyun konsollarında göreceğiz.

Bu değişim gerçekleşmeden önce gelin, Microsoft’un 30 yıl boyunca çıkardığı Windows sürümleri içinde yolculuk yapalım.

Sonraki Sayfa: Windows 1.0

İLGİLİ HABERLER