Teknoloji

Windows Phone’un pazar payı yüzde 2.5’e düştü

nokia-lumia-630-inceleme-00016

Microsoft’un mobil işletim sistemi Windows Phone geçtiğimiz yıl boyunca pazar payını tüm çeyreklerde artırmayı başarmıştı. 2014’ün ilk çeyreğinde de süren bu eğilim, ikinci çeyrekle birlikte yavaşlamışa benziyor. Araştırma şirketi IDC tarafından açıklanan son rakamlara göre, 2014’ün ikinci çeyreğinde Windows Phone işletim sistemli telefonların satışında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 9.4’lük bir düşüş yaşandı. Microsoft’un Nokia’nın Cihazlar ve Servisler birimini tamamen kontrolü altına almasının ardından yaşanan bu düşüşün şirketin Windows Phone planlarına ciddi anlamda bir darbe vurabileceği belirtiliyor. Satışlarda yaşanan bu düşüşle birlikte Windows Phone’un mobil işletim sistemi pazarındaki payı yüzde 2.5’e geriledi. Google’ın mobil işletim sistemi Android yüzde 85 payıyla pazarda açık ara lider konumunu korurken, Apple’ın mobil işletim sistemi iOS yüzde 12 pazar payıyla ikinci sırada yer aldı.

2014 yılında piyasaya sürülen Windows Phone cihazlarının azlığı, HTC ve Samsung gibi üreticilerin işletim sistemine yeterince destek vermemesi gibi sebepler göz önüne alındığı zaman Windows Phone’un pazar payında yaşanan bu düşüş kulağa pek şaşırtıcı gelmiyor. Microsoft’un geçtiğimiz ay duyurduğu 2014 mali yılı dördüncü çeyrek rakamlarında üç aylık dönemde satılan Lumia cihaz sayısının, bir yıl önceye göre yüzde 21 düşüşle, 5.8 milyon olduğunu açıklamıştı. Windows Phone 8.1 ile üreticileri yeniden cezbetmeye çalışan Microsoft, bu çabasında kısmen başarılı olmuşa benziyor. HTC’nin Windows Phone işletim sistemli One (M8) versiyonunu önümüzdeki hafta içinde resmen duyurması bekleniyor. Planlanan büyümede Lumia 630 ve Lumia 530 gibi uygun fiyatlı cihazların da itici güç rolü oynaması öngörülüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Nokia Lumia 630 İncelemesi

Şirketin 4 Eylülde IFA 2014 kapsamında düzenleyeceği etkinlikte de Lumia 730 ve Lumia 830 adını taşıyan iki orta sınıf cihazı görücüye çıkarması bekleniyor. Microsoft bu cihazlarla Lumia 530 ve 630’un oluşturacağı büyüme dalgasını desteklemeyi amaçlıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER