Teknoloji

Windows Dosya Kurtarma aracı silinen dosyaları geri getirmeye yardımcı olacak

microsoft windows 10 kasım 2019 güncelleştirmesi

Microsoft, kendi Windows Dosya Kurtarma aracını kullanıcılarla buluşturuyor. Bu araç sayesinde kullanıcılar yanlışlıkla sildikleri dosyaları daha kolay biçimde geri getirebilecek. Bir komut satırı uygulaması olan Dosya Kurtarma sayesinde yerel sabit disklerden, USB belleklerden ve hatta SD kartlardan bile içerikleri geri getirmek mümkün olacak. Bulut dosyaları ve ağda paylaşılan dosyalar içinse bu tarz bir destek söz konusu değil.

Tıpkı herhangi bir dosya kurtarma aracı gibi, Microsoft’un aracını da dosyayı sildikten sonra kısa süre içinde devreye sokmak gerekiyor. Silinen dosyanın üzerine başka bir dosya yazılmaması için hızlı hareket etmek büyük önem taşıyor.

Microsoft’un yeni aracı; MP3 dosyalarını, MP4 formatındaki videoları, PDF dokümanlarını, JPEG formatındaki görselleri ve standart Office dokümanlarını geri getirmek için kullanılabilecek.

windows dosya kurtarma

Microsoft’un dosya kurtarma aracının varsayılan modu, NTFS dosya formatı için tasarlanmış. Bozuk veya formatlanmış bir diskten de bu araç sayesinde dosya kurtarmak mümkün olacak. İkinci modda ise FAT, exFAT ve ReFS formatındaki dosyalar geri getirilebilecek. Ancak bu modda işlemlerin biraz daha uzun sürebileceğini belirtmekte fayda var.

Windows Dosya Kurtarma uygulamasının bir dosyayı yanlışlıkla silen veya bir diski hata sonucunda temizleyenler için kullanışlı bir araç olacağı rahatlıkla söylenebilir. Microsoft, Windows 10’un Geçmiş Versiyonlar özelliğiyle de silinen dosyaları kurtarma imkanı sunsa da; kullanıcıların bunun için Dosya Geçmişi özelliğini aktif hâle getirmesi gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER