Manşetler

Açık kaynak kodlu Windows Bridge ile iOS uygulamaları Windows 10’da çalışacak

Microsoft sadece gerekli geliştirici araçlarını çıkarmakla kalmadı, iOS uygulamalarını Windows uygulaması gibi çalıştırmayı sağlayacak çalıştırma aracını açık kaynak kodlu hâle getirdi.

windows-10-ios-android-uyarlama-290415

Microsoft bu yılın başlarında düzenlediği Build geliştiriciler konferansında büyük haberlerin duyurusunu yapmış, Windows 10’un yeniden düzenlenen Android ve iOS uygulamalarını çalıştırabileceğini açıklamıştı. Bu haber geliştiriciler arasında büyük bir ilgi ve heyecanla karşılanmıştı, ancak Microsoft bunun için gerekli araçları çıkarmak için bugüne kadar bekledi.

Microsoft sadece gerekli geliştirici araçlarını çıkarmakla kalmadı, iOS uygulamalarını Windows uygulaması gibi çalıştırmayı sağlayacak çalıştırma aracını açık kaynak kodlu hâle getirdi. Daha önce Project Islandwood kod adıyla anılan, iOS için Windows Bridge aracının ön izleme versiyonu yayınlandı ve bütün kaynak kodu da GitHub üzerinden geliştiricilere açıldı.

IOS İÇİN WINDOWS BRIDGE ARACININ FİNAL SÜRÜMÜ SONBAHARDA YAYINLANACAK

iOS için Windows köprü aracı geliştiricilerin hem Windows 8.1 hem de Windows 10 uygulamaları oluşturmalarına izin verecek. Yılın ilerleyen zamanlarında mobil için de desteğin getirilmesi planlanıyor. Windows Bridge iOS aracının ilk sürümü bir ön izleme niteliği taşıyor, diğer bir deyişle en son hâlini almadı. Microsoft açık kaynak camiasının desteğini alarak onların kodlamaya, test çalışmalarına, hata bildirimlerine katkıda bulunmalarını ve çalıştırma aracının gidişatı yönünde yorumda bulunmalarını istiyor.

Her iki araç da geliştiricilerin mevcut Android ve iOS kodlarını evrensel Windows uygulamalarına dönüştürmesine izin veriyor. Android versiyonu sadece telefon uygulamalarıyla kısıtlıyken, iOS tarafındaki muadili geliştiricilerin PC’ler, tabletler ve telefonlarda çalışabilecek uygulamalar geliştirmesine izin verecek.Microsoft Windows Bridge iOS aracının daha geniş kapsamlı sürümünü sonbaharda yayınlayacak, aynı zamanda Android için Windows Bridge aracının da herkese açık beta sürümü yayınlanacak. Microsoft’un Android köprü aracı şu an için teknik ön izleme sürecinde bulunuyor ve erişim için davet gerekiyor. Microsoft bu ay sonu itibarıyla bekleme listesinde olanlara aracı ulaştırmaya başlayacak.

Bu çalıştırma araçlarının Microsoft’un Windows tablet ve telefonları tarafında yaşadığı uygulama eksikliğini ne kadar gidereceğini zamanla göreceğiz. Ancak iOS versiyonunun kaynak kodunun herkese açılmasının Microsoft’un uygulama çalıştırma aracının nereye doğru gittiğini açık şekilde gösteriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER