Teknoloji

Windows 8 ile birlikte sunulacak Windows Store yazılım mağazasıyla ilgili detaylar açıklandı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Windows 8‘in halka açık beta sürümünün Şubat 2012’de yayınlanacağının duyurulmasıyla birlikte, Microsoft bu işletim sistemiyle birlikte faaliyete geçireceği uygulama mağazası Windows Store ile ilgili detayları da açıkladı. Windows 8’in yazılım mağazası uygulama içi satış ve deneme imkânına sahip olacak. Bununla birlikte abonelik modeli de çalışıyor olacak.

Yazılım geliştiricileri ücretsiz veye deneme sürümü cinsinden yazılımları mağazadan yayınlayabilecek. Deneme sürümleri belirli bir süre için işlev gösterecek veya sadece çeşitli özellikler kullanıma açık olacak şekilde belirlenebilecek. Gelir paylaşımı konusunda ise farklı bir durum söz konusu. 25 bine dolara kadar satış gerçekleştiren uygulama geliştiricileri için yüzde 70’e 30’luk, mobil uygulama pazarında hakim model işliyor olacak. Yüzde 70’lik payı uygulama geliştiricileri, yüzde 30’luk payı ise Microsoft alacak. 25 bin dolar satışı geçen uygulama geliştiricileri ise yüzde 70’lik yerine yüzde 80’lik pay alacak. Bu durum aslında geliştiricilerin Windows 8 platformunda yüksek performans göstermeleri amacıyla itici güç niteliği taşıyor.

Windows 8’in beta sürümünün yayınlanacağı şubat ayı ile Windows 8’in final sürümünün yayınlanacağı zaman kadar geçen sürede Windows Store da beta sürecinde olacak. Bu süreçte sadece ücretsiz olan uygulamalar mağazadan indirilebilecek. Uygulamaların satın alınması sırasında kullanıcılacak ödeme sistemleri arasında PayPal da bulunacak. Ayrıca geniş bir reklam platform desteği de sunulacak, böylelikle yazılımını ücretsiz sunup reklam üzerinden para kazanmak isteyenler için de geniş bir seçenek sunulacak.

Apple’ın Mac App Store’unda olduğu gibi Microsoft da Windows Store’a alacağı her bir uygulamanın kaliteli ve güvenli oluşuna önem verecek. Böylelikle kullanıcıların zararlı yazılım indirdikleri konusunda endişe taşımamaları sağlanacak. Windows Store’a 231 ülkeden erişim olacak. Belirli bir yazılımı sadece belirli bir ülkede veya ülkelerde çıkarma imkânı da sunulacak. Uygulamaların sayfalarına dıştan bağlantı vermek mümkün olacak, bu sayfalar aram sonuçlarında görüntülenecek. Yazılım arama sonuçlarını Windows 8 yüklü bir makineden görüntüleyenlere ise özel bir indir butonu da gösteriliyor olacak.

Windows Store’da yer almak isteyen bireysel yazılımcılardan 49$, şirketlerden ise 99$ kayıt ücreti alınacak. Mağazayla ilgili detayları ve ekran görüntülerini aşağıdaki bağlantıda bulabilirsiniz.

İlgili – MSDN

İLGİLİ HABERLER