Teknoloji

Windows 12, PC’leri önemli değişikliklere zorlayabilir

windows pc

Bilgisayar teknolojisi alanında yeni bir çağın eşiğindeyiz; artık bilgisayarlar yalnızca işlem gücüyle değil, aynı zamanda sunay zeka (AI) kabiliyetleriyle de anılacaklar. Bu alanda lider firmalardan biri olan Microsoft, bir sonraki işletim sistemi Windows 12’nin minimum donanım gereksinimlerini artırma yolunda ilerliyor. 2024’te piyasaya sürülmesi beklenen yeni işletim sistemine dair detaylar, sektör analizi yapan Trendforce tarafından paylaşılan rapor ile gün yüzüne çıktı.

Windows 12’nin minimum bellek gereksinimi artıyor

Söz konusu rapora göre; Microsoft, AI asistanı Copilot’u minimum düzeyde etkin bir şekilde çalıştırabilmesi için Windows 12’nin temel bellek ihtiyacını 16GB’a çıkaracak. Daha önce bilgisayarların yeni sistem versiyonlarını çalıştırmak için oldukça düşük minimum gereksinimlere sahip oldukları düşünülürse bu oldukça önemli bir değişiklik. Örneğin, Windows 11 güncellemesini çalıştırmak için 4GB bellek gerekirken, Windows 10’un 32-bit bir makine için 1GB, 64-bit bir bilgisayar için ise 2GB bellek gereksinimi vardı.

Microsoft’un güncellenmiş donanım özelliklerine bakıldığında, hangi bilgisayarların “AI PC” olarak kabul edileceğini anlamak daha da mümkün hale geliyor. Diğer uzmanlar, Windows 10’un Microsoft sistemlerinin en yaygın kullanılan versiyonu olduğunu, Windows 11’in ise özellikle yeni bilgisayar satın alındığında kademeli olarak benimsendiğini belirtiyorlar. Piyasada bulunan birçok cihaz Windows 11 yükseltmesi ile uyumlu olmasına rağmen, bu eğilim gözetildiğinde, sektör aslında tüketicilerin yeni Windows 12 cihazları satın almasını bekliyor gibi görünüyor. Zira daha eski modeller, muhtemelen bellek dışında uyumluluk göstermeyebilir.

Trendforce’a göreyse, bilgisayar üreticileri yeni işletim sistemi ve AI PC markalamasına ayak uydurabilmek için giriş seviyesi ürünlerde 16GB belleği yeni standart haline getirmek zorunda kalabilir. Intel, AMD ve Qualcomm gibi birçok üretici, son haftalarda AI PC’leri güçlendirecek yeni sistemler üzerindeki yongalar (SoCs) için duyurularda bulunmuş durumda. Bu bileşenler, saniyede trilyonlarca işlem yapabilen yongalar için “TOPS” olarak adlandırılan bir ölçü birimini kullanıyor. Microsoft’un Windows 12 için belirlediği standart olan 40 TOPS ise, Trendforce raporuna göre, sektör için önemli bir yol gösterici niteliğinde.

Referans olarak, şu anki Intel Meteor Lake CPU’ları 34 TOPS kapasitesinde çalışıyorlar ve bu da onları AI PC’leri güçlendirmek için uygun olmaktan çıkarıyor. Ancak, beklenen Lunar Lake CPU’larının AI PC’ler için derecelendirileceği öngörülüyor. Yeni AMD Zen 4 APUs ise 39 TOPS derecesi ile hemen hemen uygun seviyede, fakat markanın Strix Point Zen 5 APUs beklenen uyumluluğa sahip olacak. Qualcomm’un Snapdragon X Elite çipi ise 45 TOPS ile eşiği aşmayı başarıyor.

Çok sayıda şirket uzun zamandır AI alanında kendi odak noktalarını oluşturuyor. Ancak Windows yazılımı bilgisayarlar için önemli bir bağlantı noktası olduğu için, endüstrinin işleyişi üzerindeki etkisi vital öneme sahip ve AI PC ekosisteminin gelecekte nasıl şekilleneceğinin büyük bir parçası olmalı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER