Teknoloji

Windows 11, yüksek yenileme hızlı birden fazla monitörle çalışmayı daha kullanışlı hâle getiriyor

windows 11

Belirli bir zamanda yalnızca tek bir bilgisayar monitörü kullanma sınırlaması artık tarihe karışıyor. Microsoft, Windows 11 kullanıcılarının birden fazla yüksek yenileme hızına sahip monitörle daha verimli çalışabilmesi için yeni bir güncelleme üzerinde çalışıyor. Bu güncelleme, monitörlerin yenileme oranını otomatik olarak ayarlayabilecek ve bu sayede GPU’nun enerji kullanımını optimize ederek fanların daha az sıklıkta döndürülmesini sağlayacak.

Microsoft’un geçtiğimiz hafta Windows Insider blogunda yayınladığı bir yazıda, farklı monitörlerde farklı yenileme hızlarına izin verecek bir yenileme oranı mantığı geliştirdiği belirtiliyor. Bu, özellikle bir oyun oynarken aynı anda bir video izlemek gibi yenileme hızına bağlı çoklu görevlerle ilgili sorunları çözecek.

Yüksek yenileme hızına sahip birden fazla monitör kullananların GPU enerji tüketimi genellikle artar. Nvidia’nın RTX 30 ve 40 serisi Founders Edition kartları, video içeriği izlerken bile fanların devre dışı kalmasını sağlayan bir sıfır RPM moduna sahip. Ancak, ikinci bir yüksek yenileme hızı ekranı eklediğinizde, bu genellikle sıfır RPM modunu devre dışı bırakır ve her iki monitör yüksek yenileme hızlarında çalıştığında GPU fanlarını döndürmeye devam eder.

Microsoft’un eklemesi, bu belirli GPU’ların sıfır RPM modunu korumasını ve kullanılan veya gösterilen içeriğe bağlı olarak farklı monitörlerde daha yüksek yenileme hızlarına geçmesini sağlamalıdır. Şu anda sıfır RPM modunu birden fazla monitörde tutmak için yapılan geçici çözüm, ikincil monitörün yenileme hızını manuel olarak düşürmektir.

Son Windows 11 Canary Channel sürümleri, dizüstü bilgisayarlar için Dinamik Yenileme Oranı (DRR) iyileştirmelerini de içeriyor. Eğer batarya tasarrufu modu etkinse, Windows 11 laptop ekranının yenileme hızını, batarya tasarrufu modu devre dışı bırakılıncaya kadar düşürecektir.

Microsoft, bu yenileme oranı iyileştirmelerini şu anda Windows 11 test sürümlerinde test ediyor ve bu özelliklerin önümüzdeki aylarda tüm Windows 11 kullanıcılarına sunulması bekleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER