Teknoloji

Windows 11 güncellemesi parola yerine Geçiş Anahtarı kullanımını getiriyor

windows 11

Microsoft, Windows 11 işletim sisteminin yeni bir güncellemesiyle artık parola yerine geçiş anahtarı (passkey) kullanımını mümkün kılacak. Bu sayede kullanıcılar, cihazlarının kendi kimlik doğrulama sistemlerini kullanarak hesaplarına erişim sağlayabilecekler.

Geçiş Anahtarı nedir ve nasıl çalışır?

Passkey, cihazınızın kendi kimlik doğrulama metodlarını kullanarak geleneksel parolaları değiştirebilir. Bu, WebAuthn (Web Doğrulama) teknolojisi üzerine kuruludur. Passkey oluşturulduğunda, iki farklı anahtar üretilir: biri hizmetin sakladığı ve diğeri kimliğinizi doğrulamak için kullandığınız cihazda saklanan özel bir anahtar.

26 Eylül itibarıyla kullanıma sunulacak en son Windows 11 güncellemesi, kullanıcıların passkey oluşturabilmelerine, yönetebilmelerine ve saklayabilmelerine olanak tanıyor. Bu passkey’ler, Windows’un Hello özelliği aracılığıyla oluşturuluyor ve hem bir Windows masaüstü sistemde hem de kullanıcının kimliğini doğrulamak için kullanılan mobil cihazda erişilebilir.

Bu güncelleme ile BT ekipleri, Windows Hello for Business kullanan tüm Windows 11 cihazları için parola kullanım seçeneğini kaldırarak, çalışanları daha güvenli oturum açma metotlarına yönlendirebilecekler.

Microsoft, geçiş anahtarlarının gelecekte web siteleri ve uygulamalara erişimde çapraz platformlu ve çapraz ekosistem bir standart olarak kullanılacağını belirtti. Microsoft, geçiş anahtarı kullanımının şu an için yalnızca WebAuthn genel anahtar doğrulama standardını destekleyen web siteleri, uygulamalar ve servislerde mümkün olduğunu örneklerle gösterdi.

Geçiş Anahtarı güvenliği: Kayıp veya bozulma durumlarında ne olur?

Eğer geçiş anahtarları cihazınızda saklanıyorsa ve cihazınız kaybolur veya bozulursa ne olacak? Geçiş anahtarları birden fazla cihazda çalışabildiği için, yedek bir seçenek her zaman mümkündür. Ayrıca, geçiş anahtarı destekleyen birçok servis, telefon numaranıza veya e-posta adresinize veya sahipseniz donanım güvenlik anahtarınıza yeniden kimlik doğrulaması yapabilir.

Windows 11’in bu yeni güncellemesi, parolasız bir geleceğe doğru önemli bir adım olarak göze çarpıyor. Microsoft, bu teknolojiyi genel kullanıma sunarak, kullanıcıların daha güvenli ve pratik bir deneyim yaşamasını sağlıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER