Teknoloji

Windows 11 SE ile Microsoft öğrencileri hedefliyor; işte başlıca özellikler

windows 11 se

Microsoft, öğrenciler ve okullar için tasarlanmış yeni bir Windows 11 sürümünü duyurdu. Windows 11 SE, yalnızca ABD’deki ortaokul sınıfları için tasarlanmış düşük maliyetli dizüstü bilgisayarlarda sunulacak. Böylelikle Microsoft, Google’ın Chromebook’larla eğitim kurumlarında elde ettiği başarıya bir kez daha göz diktiğini gösteriyor.

Şirket daha önce Windows 10’u Microsoft Store’daki uygulamalarla sınırlandıran bir S Modu çıkarmıştı. Kısıtlama, Microsoft Store’da mantıklı olması için yeterli uygulama olmadığı için son kullanıcılar ve okullar için çok da hoş bir deneyim sağlamamıştı.

Windows 11 SE, okullar için bir Windows sürümüne farklı bir yaklaşım getiriyor ve Microsoft’un başlangıçta Windows 10X’i rafa kaldırmadan önce izlediğine benzer bir yol izliyor. Windows 11 SE, yalnızca yeni düşük maliyetli cihazlarda, ayrıca yalnızca okullar ve eğitim müşterileri için geçerli olacak. Windows 11 SE, doğal olarak Microsoft Edge, Office ve Microsoft’un bulut tabanlı hizmetleri için optimize edilmiş olsa da, yalnızca Microsoft uygulamalarıyla sınırlı değildir.

windows 11 se

Microsoft’un eğitim pazarlaması başkanı Paige Johnson, “Windows 11 SE ayrıca Zoom ve Chrome dahil olmak üzere üçüncü taraf uygulamalarını da destekliyor, çünkü okullara kendileri için en iyi olanı kullanma seçeneği sunmak istiyoruz.” diyor. Hangi uygulamaların yükleneceğinden BT yöneticileri sorumlu olacak ve cihazlar ders saati dışında sessizce güncellenecek şekilde yönetilebilecek.

Yine de değişikliklerinin çoğu oldukça dar kapsamlı görünüyor. Microsoft, düşük maliyetli Windows dizüstü bilgisayarlarda bugüne kadarki çabaları hakkında geri bildirim almak amacıyla son 18 ayı öğretmenler ve öğrencilerle konuşarak geçirdi. Bu geri bildirimler, uygulamaların özel Windows sürümünde her zaman tam ekran modunda başlatılmasını beraberinde getiriyor. Microsoft, uygulamaları yan yana yerleştirmenize izin veren tek bir mod için bu sürümdeki birden çok Snap görünümünü kaldırdı.

windows 11 se

Windows 11’in yeni Widget’lar bölümü, Microsoft’un sınıf ortamında dikkat dağıtıcı bulduğu için SE’de kaldırıldı. Ayrıca Microsoft Edge Windows 11’de varsayılan olarak kapalı olan Chrome uzantılarını kabul edecek şekilde yapılandırılacaktır. ABD’deki birçok okul, Chrome OS kullanımının bir parçası olarak Chrome uzantılarına güveniyor, dolayısıyla bu değişiklik bunun açık bir göstergesidir. Bunlara ek olarak Windows 11 SE, öğrencilerin bu SE dizüstü bilgisayarlarını sınıfın ötesinde kullanmasını kolaylaştırmak için çevrimdışı destekle belgeleri varsayılan olarak OneDrive’a yedekler.

Ayrıca Windows 11 SE, varsayılan olarak yeni bir renkli Bloom duvar kağıdı ve uygulamaların paketlenme biçiminde bazı değişikliklerle birlikte dağıtılıyor. Windows 11’de OneNote veya Teams’in iki farklı sürümüne sahip olma deneyimi yaşayabilirsiniz, ancak Microsoft bunu SE’de temizleyerek yalnızca tek bir sürümün yüklenmesini sağlıyor.

Surface Laptop SE de tanıtıldı

surface laptop se

Windows 11 SE, yalnızca yurt dışındaki okullara satılan düşük maliyetli dizüstü bilgisayarlarda kullanılabilir. Acer, Asus, Dell, Dynabook, Fujitsu, HP, JK-IP, Lenovo ve Positivo, önümüzdeki aylarda Windows 11 SE dizüstü bilgisayarlar çıkaracak. Bunlardan önce Microsoft, 249 dolarlık yurt dışı fiyatına sahip Surface Laptop SE ile gerekli zemini hazırlıyor. Temel modelde Intel Celeron işlemci, 4 GB RAM, 64 GB eMMC depolama ve 11,6 inç (1366 x 768) ekran bulunuyor.

Surface Laptop SE özellikleri, Windows 11 SE ile birlikte gelecek olan düşük maliyetli cihazların çerçevesini gösteriyor. Microsoft, 4 GB RAM ve 64 GB depolama alanı içeren cihazlara göre ayarlanmış birçok performans iyileştirmesi yaptığını söylüyor.

Microsoft’a göre hiçbir şeyin kısaltması olmayan Windows 11 SE, şirketin Chrome OS ile rekabet etme çabalarının da büyük bir bölümünü oluşturuyor. Microsoft, şimdiye kadar BT yöneticileri ve okullar için Chrome OS’i kullanımı ve yönetmeyi kolay kılan unsurları gözden kaçırdı. Bu özel işletim sistemiyle çalışan dizüstü bilgisayarlar ise kurulum amacıyla bile hemen Microsoft Intune ile konuşmaya hazır olacaktır.

Bu durum BT yöneticilerinin cihazları eğitim için daha da basitleştirilmiş bir arka uç yönetim konsoluyla sağlamasını kolaylaştıracaktır. Ayrıca Microsoft, Windows 11 SE’de Teams, Office, OneNote, Minecraft for Education ve Flipgrid gibi uygulamaları bir araya getiriyor, böylece BT yöneticilerinin bunları ayrı olarak yüklemesine gerek kalmıyor. Bu, öğrencilerin bir SE dizüstü bilgisayarı açmasını, oturum açma bilgilerini yazmasını ve uygulamalarına ve bulut belgelerine anında erişmesini kolaylaştıracaktır.

Microsoft, Windows 11 SE dizüstü bilgisayarların eğitim kanallarına bu yıl içinde gelmeye başlamasını bekliyor. Esas hedef ise 2022 yılında, okula dönüş sezonu başlayıncaya kadar pazara birçok seçenek sunmak olarak belirlendi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER