Teknoloji

Microsoft, Windows 11’de yapay zekâ özelliklerini daha da bütünleştirmeye başladı

windows 11 copilot

Microsoft, Windows 11 işletim sistemine yapay zeka özelliklerini nasıl daha fazla entegre edeceğine dair ipuçları veriyor. Yazılım devi, bu hafta Windows’ta Copilot’un sunacağı “yeni deneyimini” test etmeye başladı. Bu deneyim, görev çubuğunda animasyonlu bir Copilot butonu içeriyor, metin veya görüntüleri kopyaladığınızda ortaya çıkıyor.

Microsoft’un açıklamasına göre, “Copilot simgesi görünümünü değiştirecek ve Copilot’un yardımcı olabileceğini göstermek için hareket edecek.” Fare imlecini Copilot simgesinin üzerine getirdiğinizde, özetleme veya kopyalanan metni açıklama gibi alabileceğiniz eylemlerin bir menüsünü sağlayacak.

En son Windows 11 Canary derlemelerinde bu deneyimin iyi şekilde çalıştığı ve kopyaladığınız her şeyi özetlediği belirtiliyor. Simge, görüntüleri kopyaladığınızda da canlanıyor, ancak bu özellik henüz test edilebilir durumda bulunmuyor. Ayrıca yakın zamanda, bir görüntüyü sadece Copilot görev çubuğu simgesine sürükleyip bırakabileceksiniz. Copilot, daha sonra görüntüde ne olduğunu size söyleyebilecek. Gelecekte, görüntüleri düzenlemenize de yardımcı olabilir.

Copilot ve Notepad uygulamalarına yapay zekâ entegrasyonu geliyor

Copilot değişikliklerinin yanı sıra Microsoft, Notepad uygulamasının da yakında Copilot yapay zeka entegrasyonu alacağını doğruladı. Metni seçip sağ tıklayarak “Copilot ile açıkla” seçeneğini belirleyebileceksiniz. Metin, kod parçaları veya günlük dosyalarını çözebilecek.

Son aylarda Microsoft, ana Copilot da dahil olmak üzere Windows 11’e giderek daha fazla yapay zeka özelliği eklemeye başladı. Tüm bunlar, Copilot’u Microsoft’un büyük yapay zeka markası olarak konumlandırma çabalarının ve Windows için büyük bir özellik güncellemesine hazırlanmanın bir parçası olarak nitelendiriliyor. Microsoft, 2024’ü “yapay zekalı PC’lerin yılı” yapmayı hedefliyor ve daha şimdiden klavyelere özel bir Copilot tuşu eklemeye başladı.

Intel, Qualcomm ve diğerleri 2024 için yapay zekaya odaklanan bir Windows “yenileme” özelliğinden bahsetti, ancak Microsoft henüz resmi olarak planlarını doğrulamadı. Microsoft’tan Yusuf Mehdi, “Windows içindeki Copilot’un eşsiz yanı, içinde bulunduğunuz bağlamın farkında olabilmesidir.” dedi. “Sayfaları anlayabilir, bu yüzden daha zengin şeyler yapabilir.”

Microsoft’un en son Windows 11 test derlemelerinde Copilot’un bağlamının daha farkında hale gelmeye başladığını görüyoruz ve şirket ayrıca yakın zamanda Windows dizüstü bilgisayarlarda sevkiyata başlayan NPU donanımından da yararlanmaya hazırlanıyor.

Windows 12’nin Microsoft’un büyük yapay zeka itici gücü olacağı söylentileri dolaşıyordu, ancak bu itici gücün şimdi yılın ikinci yarısında çıkacak bir Windows 11 güncellemesinin parçası olacağı görünüyor. Microsoft, bu güncellemeye “24H2” olarak atıfta bulunuyor. Genellikle her yılın ikinci yarısında yayınlanan büyük özellik güncellemeleri “H2” takısını taşıyor. Microsoft’un Windows için yapay zeka planları hakkında önümüzdeki aylarda çok daha fazla şey duyacağız, çünkü şirket Windows’u “yapay zekalı PC’lerin yılı” için nasıl yeniden tasarladığını test etmeye devam ediyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER