Teknoloji

Microsoft Parallels ile iş birliği yaparak Apple M1 ve M2 Mac’lerde Windows 11’i destekliyor

windows 11 parallels 18 mac

Microsoft, Windows işletim sisteminin sanal bir ortamda çalışmasına izin vermek amacıyla Parallels ile yaptığı iş ortaklığı sayesinde Apple’ın M1 ve M2 Mac’lerinde Windows 11’i resmi olarak destekliyor. Perşembe günü yayınlanan yeni bir Microsoft destek makalesinde, Parallels Desktop sürüm 18, Windows 11’in Arm sürümlerini Apple’ın en yeni M1 ve M2 Mac’lerinde çalıştırmak için “yetkili bir çözüm” olarak nitelendiriliyor.

Microsoft, Windows 11’i yerel olarak çalıştırmak için hangi CPU’ların desteklendiği konusunda sınırlamalara sahip olsa da şirket, Apple M1 ve M2 kullanıcılarının işletim sistemini sanal bir makinede çalıştırmasından memnun görünüyor. Bu, yerel bir çözüm aracılığıyla sağlanabilecek kadar yüksek performansı sağlamaz, ancak Apple’ın, M1 veya M2 Mac’lerde Boot Camp’i desteklediğine dair hiçbir işaret göstermediği bir ortamda bu gelişme iyiye işaret sayılır.

Yine de, Microsoft’un Windows 11’i Apple’ın en son Mac’lerinde bu şekilde çalıştırmayı desteklemek için Parallels’e resmi olarak yetki verme planı, şimdiye kadar sahip olduklarımızın bir adım ötesine geçtiğimizi gösteriyor. Şimdiye kadar Microsoft, Arm’ın yalnızca Windows sürümlerini doğrudan OEM’lere lisanlamıştı, bu da M1 ve M2 işlemcili Mac kullanıcılarının onu sanal makinede resmi olarak çalıştırmasını zorlaştırıyordu.

Parallels yaklaşık iki yıl kadar önce, Parallels Desktop 16.5 sürümüyle M1 yongalarında Windows’u desteklemeye başladı. Ancak bu son sürüm, Windows 11’i tek bir tıklamayla indirip yüklemenize olanak tanıyor. Ayrıca Parallels, Windows 11’in TPM ve Güvenli Önyükleme gereksinimlerinin karmaşıklığını, Apple Silicon ile eşleştirilmiş sanal bir TPM ile hallediyor.

Teknik olarak bir Windows 10 lisans anahtarı satın alabilir ve Arm sürümünü resmi olarak lisanslanmadan önce etkinleştirebilirsiniz. Ne var ki bu, Windows ve macOS destekli dizüstü bilgisayarların bir karışımına sahip olabilecek kurumsal Windows kullanıcıları için daha büyük bir soruna yol açabilir.

Buradaki lisans durumu yine de çok net görünmüyor. Parallels, işletmelerin normal Windows satın alma süreçleri aracılığıyla bir Windows 11 lisansı satın alabileceğini ve bireylerin de Windows 11 Pro lisansını doğrudan Microsoft’tan satın alabileceğini söylüyor. Ancak Microsoft’un burada lisanslama kurallarını nasıl değiştirdiği net değil, bu nedenle yazılım devinden daha fazla detay bekleniyor.

Microsoft, Windows 11’e M1 veya M2 Mac üzerinden erişmek isteyenler için bir alternatif daha sunuyor, o da Windows 365 Bulut PC’ler. Bunlar bulutta barındırılan sanal makinelerdir ve tam uygulama uyumluluğu içerirler. Windows 11’in Parallels Desktop 18’de çalışan Arm sürümü ise, desteklenen donanım, oyun ve uygulama türlerinde bazı sınırlamalara sahiptir.

Donanım sürücüleri, yalnızca özellikle Windows 11 Arm tabanlı PC’ler için tasarlanmışlarsa çalışır. Bazı oyunlar, OpenGL 3.3 veya üstünü kullanıyorlarsa veya hile önleyici sürücülere güveniyorlarsa da çalışmaz. Bulut depolama uygulamaları veya yardımcı teknolojiler gibi Windows kabuğuna entegre olmaya çalışanlar da dahil olmak üzere, bazı uygulamalar da düzgün çalışmaz. Benzer şekilde, bazı üçüncü taraf virüsten koruma yazılımları da yüklenemez.

Diğer her şey için, Windows Arm’da artık x64 uygulama öykünmesi vardır, bu nedenle çoğu uygulama düzgün çalışacaktır. Ancak, Google Chrome gibi öykünülmüş uygulamalar her zaman iyi performans göstermediğinden, sanal makine üzerinde muhtemelen tarayıcınız olarak Microsoft Edge’in yerel sürümünü kullanmak isteyebilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER