Teknoloji

Microsoft Windows 10 S’in yerine “S Modu”nun geleceğini doğruladı

Microsoft, gelecek yıl Windows 10 S’i özel bir işletim sistemi olmaktan çıkarıp Windows 10 için “S Mode” olarak adlandırılan özel bir mod hâline getirmeyi planladığını resmen duyurdu. Bu konuyla ilgili haberler geçtiğimiz ay çıkmıştı.

Microsoft’un başkan yardımcısı Joe Belfiore, Twitter üzerinden geçtiği mesajla bu duruma netlik kazandırdı. Belfiore, gelecek yıl 10 S’in mevcut versiyonların bir modu hâline geleceğini, ayrı bir mod olmayacağını kaydetti.

Yeni S Modu, Windows 10’un herhangi bir kopyasının belirli özelliklerini kilitleyecek. Böylelikle sadece Microsoft Mağaza’dan indirilen uygulamalar çalışabilecek. Aynı zamanda mevcut Windows 10 S işletim sisteminin işlediği biçimde işleyecek. Microsoft Windows 10 Home, Enterprise ve Pro işletim sistemi versiyonları için S Modunu getirmeyi planlıyor.

Daha önce çıkan dedikodular, Microsoft’un Windows 10 Home kullanıcılarına S Modunu ücretsiz olarak devre dışı bırakma şansı tanıyacağını işaret ediyordu. Ancak cihazlarında S Modu etkin olan Windows 10 Pro müşterilerinin, tam versiyona erişebilmeleri için 49 dolar ödemeleri gerekecekti. Microsoft, yeni S Modu değişikliklerinin detayları hakkında bir açıklama yapmadı. Eğer geçiş 2019’da gerçekleşecek ise, o hâlde detayların da o zamana kadar netleşip açıklanmasını bekleyebiliriz.

Microsoft’un Windows 10 S Modu yaklaşımı konusunda dikkatli davranması gerekiyor. Özellikle de hangi cihazların kilitli mod ile satılacağı konusunda ince eleyip sık dokumak gerekiyor. Eğer seçim PC iş ortaklarına bırakılacak ise, gelecek yıl S modunun etkinleştirildiği birçok cihaz görebiliriz. Eğer bu durum tüketicilere iyi biçimde anlatılmaz ise, epey kafa karışıklığı yaşanacaktır.

İLGİLİ HABERLER