Teknoloji

İş istasyonlarına özel Windows 10 Pro sürümü geliyor

windows 10 pro for workstationsMicrosoft iş istasyonlarına özel Windows sürümü Windows 10 Pro for Workstations’ı resmen duyurdu. Bu işletim sisteminin geleceğinin duyurusu haziran ayından beri yapılıyordu. Microsoft bu özel sürümle ilgili tüm detayları açıkladı.

Windows 10 Pro for Workstations, beklendiği gibi sunucu seviyesindeki PC donanımları ve gerçek anlamda üst düzey kullanıcıları ön planda tutarak geliştirilen bir işletim sistemi olma özelliğini taşıyor. Windows 10 Pro for Workstations yüksek sayıda lojik işlemci ve yüksek miktarda RAM barındıran makinelerin seviyesini yukarı çıkarmayı hedefliyor.

Yazılım devi iş istasyonlarına özel Windows 10 Pro sürümü için dört temel değişiklik yapıyor. Böylelikle üst sınıf PC donanımlarını destekler hâle getiriyor. ReFS (Resillient File System – Esnek Dosya Sistemi) daha en baştan etkinleştirilmiş şekilde geliyor. Böylelikle veri bozulmalarına karşı daha fazla esneklik sunuluyor. Ayrıca büyük boyutlu veri hacimlerini işleme ve otomatik düzeltme için de optimizasyon mümkün kılınıyor.

Windows 10 Pro for Workstations kalıcı bellekli, geçici olmayan bellek modülleri (NVDIMM-N) için de destek içeriyor. Bu da, okuma ve yazma hızlarının mümkün olduğu kadar hızlı olacağı anlamına geliyor. Ayrıca dosyalar, iş istasyonu kapatılsa bile orada kalmaya devam edecek.

Microsoft Windows 10 Pro for Workstations için daha hızlı dosya desteği de ekliyor. SMB Direct’i kullanan Microsoft, Doğrudan Uzak Bellek Erişimi (RDMA) desteğini de sunuyor. Böylelikle ağ adaptörleri fazla CPU kullanımı olmaksızın düşük gecikmeyle işleyebiliyor. Bu da yüksek hızlı ağlarda dosya transferi için işlem hacmini artıracaktır.

Son olarak, Microsoft Windows 10 Pro for Workstations’da donanım desteğini genişletiyor. En fazla dört fiziksel CPU barındıran sunucu seviyesi Intel Xeon ya da AMD Opteron işlemciler ve aynı zamanda 6 TB’ye kadar RAM desteklenecek. Windows 10 Pro şu anda iki adet fiziksel CPU ve en fazla 2 TB RAM desteği sunuyor. Böylelikle Windows’un bu yeni sürümü gerçek anlamda yüksek performanslı konfigürasyonları hedeflemiş olacak.

Windows 10 Pro for Workstations’ın bu yılın ilerleyen zamanlarında Windows 10 Fall Creators Update güncelleştirmesiyle birlikte çıkması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER