Teknoloji

Microsoft Windows 10’a sonbaharda gelecek yenilikleri sergiledi

windows 10
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

windows 10Microsoft Windows 10 için 16215 numaralı yeni bir test versiyonu yayınladı. Bu yeni beta sürümüne göre birtakım dikkat çekici değişiklikler yolda gibi görünüyor. Eğer bir Windows Insider kullanıcısıysanız ve Fast Ring adı verilen hızlı güncelleme dağıtım grubu içinde yer alıyorsanız, bu yeni beta sürümünü hemen deneyimleyebilirsiniz. Diğerleri ise bu yeniliklerle tanışmak için yılın sonlarına doğru yayınlanacak Windows 10 Fall Creators Update güncellemesini bekleyecekler.

Dikkat çeken ilk büyük değişiklik Aksiyon Merkezi olarak da adlandırılan bildirim merkezindeki büyük değişiklik oluyor. Burası her bir uygulama için açılan farklı bölümlerle daha sade ve anlaşılır bir görünüm kazanıyor. Gerçekten daha iyi bir görünüme kavuşan bu bölümde cihaz, uygulama veya bunun gibi kriterlere göre gruplandırılmış olan bildirimler gösteriliyor.

Bu en yeni Windows 10 güncellemesiyle birlikte sık ziyaret ettiğiniz web sitelerini görev çubuğuna sabitleyebileceksiniz. Tabii ki, sabitlendikten sonra bunlar Microsoft’un Edge internet tarayıcısıyla açılacak. Sabitlenen siteler özelliği daha da test amacıyla denenmişti, şimdi Windows 10 kullanıcılarından gelen geri bildirim sonrasında yeniden eklenecek gibi görünüyor. Microsoft Edge’deki yeni sekmeler için animasyonları da iyileştiriyor, işleri biraz daha hızlandırıyor. Cortana’da da birtakım değişiklikler yapılacak, dijital asistan kullanıcı iznine bağlı olarak etkinlik gibi işler için görüntü taratarak hatırlatıcı oluşturma gibi yetenekler kazanacak. Örneğin bir konser afişinin fotoğrafını çektiğinizde, Cortana buradaki bilgilerden yola çıkarak bir hatırlatıcı oluşturacak. Öte yandan Cortana’nın yeni eklenen kement özelliği de ekran kalemine sahip kullanıcılara sinema gibi çeşitli içerikleri kalemle daire içine alarak hatırlatıcı oluşturma izni verecek.

Belki de Microsoft’un odaklandığı en büyük değişiklikler Windows 10 ekran kalemi desteği tarafında yoğunlaşıyor. El yazısı paneli daha fazla el hareket, daha iyi düzenleme araçları, emoji ve otomatik el yazısı algılama gibi özelliklerle baştan aşağı yenileniyor. Kalemle yazı yazarken kelimeler otomatik olarak düz metne çevriliyor, kelimeler siz yazı yazdıkça kayıyor, böylelikle yazı yazmayı kolay şekilde sürdürmeniz mümkün oluyor. Ayrıca kalem hareketleri düzenlemek için metin seçimi ve dönüştürülmüş metindeki düzeltmeleri yapma gibi işlerde de kullanılabilecek. Üstünü çizme, kazımak, birleştirmek veya ayırmak gibi hareketler gerçekleştirilebilecekken, el yazısı panelinden emoji ve sembollere de hızlı erişim bulunacak. El yazısı paneli bundan böyle yazı yazılan alanın hemen yanında, saptanmış şekilde görüntülenecek. Ayrıca uygulamalar ve web siteleri içinde de kalemi kullanarak gezinmek mümkün olacak. Üstelik Microsoft eklediği “kalemimi bul” özelliğiyle kalemin en son kullanıldığı konumu gösterecek.

Microsoft en sonunda emoji simgelerini e-posta iletileri veya sosyal medya mesajlarına ekleme işlemini daha kolay hâle getiriyor. Emoji panelinin açılması için yeni bir klavye kısayolu oluşturulurken bu panelde mesajlarınız için en uygun emojiler arasından seçim yapabileceksiniz. Ayrıca Microsoft Windows 10 masaüstü ve tablet kullanıcıları için yeni bir dokunmatik klavye de ekliyor. Bu klavye de tahminler, emoji önerileri, tek elle giriş ve parmaklarla ya da ekran kalemiyle yazı şekillendirme gibi özellikler bulunuyor. Dikte özelliği de klavyeye ekleniyor, böylelikle metin dikte ettirmek veya sesli komutları basit düzenleme işleri için kullanmak mümkün olacak. Aslında dikte özelliği Windows’ta yıllardır bulunuyor, ancak Microsoft’un en sonunda bu özellikten diğer platformlardaki gibi yararlanmaya başladığını görüyoruz.

Bu büyük değişikliklerin yanı sıra, Windows 10 genelinde yapılmış bazı küçük düzenlemeler de dikkat çekiyor. Paylaşım sayfasına eklenen bağlantı kopyala özelliği sayesinde bağlantıların paylaşımı kolaylaştırılırken, HDR monitörler için destek iyileştiriliyor. ayrıca herkese açık ve özel ağ bağlantıları arasında kolay geçiş yapma imkanı sunuluyor.

Microsoft’un yeniliklerle ilgili yayınladığı blog yazısında tüm değişiklikler ve düzeltmeler detaylı şekilde listeleniyor. Tüm bunlar Windows 10 kullanıcıları tarafından memnuniyetle karşılanacaktır. Bu beta sürümü, son birkaç aydır gelen Windows 10 ön izleme sürümleri içinde en fazla eklentinin yapıldığı sürüm olarak nitelendirilebilir. Microsoft’un Windows 10 Fall Creators Update güncelleştirmesini eylül ayında yayınlaması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER