Teknoloji

Microsoft Windows 10’un Çin için özel bir versiyonunu hazırladı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

windows 10

Adı sansürle birlikte anılan ülkeler arasında bulunan Çin, şirketlerin ürünlerini bu ülkede çıkarmasını epey zor hâle getiriyor. Dünyanın en büyük pazarından pay kapmak isteyen şirketler için Çin devletinin isteklerini karşılamak bazen epey zor olabiliyor, büyük tavizlerin verilmesi gerekebiliyor.

Microsoft’un da başına böyle bir şeyin geldiği ortaya çıktı. Microsoft’un Büyük Çin Bölgesinden sorumlu CEO’su Ralph Haupter, şirketin Windows 10’un Çin devleti tarafından onaylanmış özel bir versiyonunu hazırladığını açığa vurdu.

Devlet tarafından işletilen teknoloji ve savunma şirketi CETC ile iş ortaklığı yapan Microsoft, Windows’un resmi olarak Zhuangongban olarak adlandırılan özel bir versiyonu oluştururak devlet standartlarıyla uyum göstermiş oldu.

Bu özel işletim sisteminin ne gibi özellikleri olduğu açık şekilde bilinmiyor. Microsoft da fazla detay vermemekle birlikte Çin dışında Windows 10 ile birlikte sunulan her tüketici uygulamaları ve servislerinin yüklü olmadığını, ayrıca ek cihaz yönetim ve güvenlik kontrollerine sahip olduğunu söylüyor.

Bu kontrollerin kullanıcılara hangi seviyede izlendiklerini kontrol etme veya en azından görme fırsatı sunup sunmadığı bilinmiyor. Ancak görünüşe göre, iş ortaklığı ve devlet desteği ışığında, bu güvenlik özellikleri Çin devletine gözünü kullanıcıların üstünde sürekli açık tutma verdiği kesin gibi görünüyor.

Çin pazarına girişi yapmak ve Çin’deki devlet yetkilileri tarafınan uyumlu davranışı nedeniyle takdir görmek Microsoft için iyi olabilir, ancak bu haber dünya çapında internet özgürlüğüne yönelik mücadele için epey kötü görünüyor.

İLGİLİ HABERLER