Teknoloji

Windows 10’un bir milyar cihaz hedefinde güncellemeye gidildi

windows 10

windows 10Nisan 2015’te Microsoft yeni işletim sistemi Windows 10’u 2018 yılında 1 milyar cihazda çalışıyor olacağı şeklinde iddialı bir tahminde bulunmuştu. Şirket geçtiğimiz hafta sonuna girilirken bu zaman tahmininde güncellemeye gitti. ZDNet tarafından elde edilen açıklamada, Windows pazarlama şefi Yusef Mehdi, mobil birimin zayıf performansı nedeniyle çıkıştan üç yıl sonrası için konulan başlangıç hedefine ulaşılamayacağını kaydediyor.

Yönetici, Windows 10’un 350 milyonun üstünde aylık aktif cihaz ile tarihin en iyi başlangıçlarından bir tanesini yaptığını, müşteri memnuniyeti ve katılımda rekor kırdığını kaydetti. Şimdiye kadarki süreçten memnun olduklarını, ancak telefon işlerine odaklanılması neticesinde, 2018 mali yılı için konulan 1 milyarlık aylık aktif cihaz hedefine ulaşmanın biraz daha zaman alacağını ekledi. Önümüzdeki yıl kurumsal planlamalar ve yeni cihazlarla ve buna ek olarak artan müşteri memnuniyetiyle kullanıcı büyümesini artırmayı da hedeflediklerini belirtti. 30 Temmuz 2016 itibarıyla, Microsoft’un sunduğu ücretsiz yükseltme teklifi sona eriyor. Bu tarihte sonra 119 dolarlık yükseltme ücreti alınacak. Bunun da yükseltme yapan kullanıcı sayısındaki artış hızıını yavaşlatması bekleniyor.

Aslında 1 milyar hedefi çok imkansız görünmüyordu. ZDNet’e göre, eğer Microsoft Windows 10’un çıkışından bu yana 50 milyon Windows Phone cihazı satmayı sürdürseydi, belirlediği zaman aralığında başlangıçtaki kurulu cihaz sayısı hedefine ulaşabilirdi. Ne var ki, Microsoft’un bu yılın başlarında açıkladı çeyrek mali yıl raporunda Windows Phone’un yıldan yıla satışlarında yüzde 57’lik bir düşüş kaydedildiği görüldü. Bunun sonrasında Microsoft, her ne kadar telefon birimini tamamen gömmese de, dikkatini başka alanlara yöneltti.

Windows şefi Terry Myerson geçtiğimiz aylarda 4 inç ekranlı cihazlara, diğer bir deyişle mobil cihazlara olan bağlılıklarının devam ettiğini, bunların ailenin bir parçası olduğunu, ancak odak noktalarında olmadığını söylemişti. Myerson’un açıklamalarından bir ay sonra, Gartner’ın akıllı telefon satış raporları da Windows Phone pazar payının ilk kez yüzde 1’in altına indiğini ortaya koymuştu. Bu durum Microsoft’un mobil işletim sistemi tarafında yeniden sıçrama yapmasına yönelik ihtimalleri iyice zayıflatıyor. Ancak mobildeki hedeflerin bitirilmesi Windows 10 için büyük bir sarsıntıya yol açmayacaktır. İşletim sistemi düzgün şekilde büyümesini sürdürüyor ve Microsoft önümüzdeki 3-4 yıl içinde hedeflediği 1 milyar cihaz hedefine ulaşabilir.

İLGİLİ HABERLER