Teknoloji

Wikipedia’daki bilgiler metal plakalara Ay’a gönderilecek

wikipediaArch Foundation adını taşıyan sivil toplum kuruluşu ilginç bir projeye imza atmaya hazırlanıyor. Vakıf, milyonlarca Wikipedia sayfasını Ay’a göndermeyi planlıyor. Bu işlemin sayfaları küçük metal plakalara yazdırarak yapılması öngörülüyor.

Wikipedia’daki bilgiler İngilizce olarak metal plakalara yazdırılacak. Eğer her şey planlandığı gibi giderse, içerikler önümüzdeki iki yıl içinde Ay’ın yüzeyinde olacak. Tüm arşiv CD büyüklüğündeki bir metal plakaya sığdırılacak.

Arch Foundation, 2015’te insanlık için evrenin derinliklerinde dolaşacak bir arşiv oluşturma amacıyla kurulmuştu. The Verge’de yer alan habere göre, içeriklerin yazdırılacağı metal plakalar insan saçından daha ince olacak.

Milyonlarca sayfadaki bilgiler metal plakalara aktarılacak. Söz konusu arşiv, insanlığın hem tarihi hem de kültürel mazisi için bir tür yedek veri tabanı işlevini görecek. Bu sayede Dünya’da yıkıcı bir felaket yaşansa bile, insanlığın hafızasının varlığını sürdürmesi amaçlanıyor.

Arch Foundation, Wikipedia sayfaları dışında Long Now Foundation’ın Rosetta Projesi’ni de uzaya gönderecek. Söz konusu projede dünya üzerinde konuşulan yaklaşık 1500 dile ait bilgiler yer alıyor. Arch Foundation daha önce Isaac Asimov’un Vakıf üçlemesini uzaya göndermişti.

İLGİLİ HABERLER