Teknoloji

Wikipedia bağış fonu ile geleceğini güvence altına alıyor

anayasa mahkemesi wikipedia

wikipedia bagis fonu

İnternetin en popüler kaynaklarından biri olan “özgür ansiklopedi” Wikipedia, 15. yaşını kutluyor. Ancak içeriği kullanıcılar tarafından oluşturulan çevrim içi ansiklopediye destek sağlamak için sürekli bir bağış kampanyası düzenlenmesi, sitenin birkaç ay içinde kapanabileceği yönünde bir imajın akıllara yerleşmesine neden oluyor.

Wikipedia’nın çatı kuruluşu olan Wikimedia Foundation, sonunda sitenin kalıcılığını sürekli kılmak için etkili bir yöntem geliştirmişe benziyor. “Wikimedia Endowment” adını taşıyan bağış fonu, Wikipedia ve diğer Wikimedia Foundation platformlarına sürekli olarak kaynak sağlama amacıyla yola çıktı. Önümüzdeki 10 yılda 100 milyon dolar toplaması planlanan Wikipedia bağış fonu ile servise hem bağımsızlık hem de büyümesi için yeterli alanın sağlanması öngörülüyor.

Wikimedia Endowment’ın kurulmasının Wikipedia için gerekli olduğunu belirtmekte fayda var. Bilgiyi ücretsiz ve içinde herhangi bir reklama yer vermeden sunan Wikipedia’nın kendisine ihtiyaç duyduğu mali desteği sağlayabilecek insan bulmasının garantisi yok. Fonun oluşturulması Wikipedia’yı reklamlara muhtaç olmaktan veya tarafsız duruşundan uzaklaşmak zorunda kalmaktan da kurtarıyor. Ekip, önümüzdeki dönemde platformdaki video sayısını artırmayı ve mobil dünya için gerekli dönüşümünü sürdürmeyi amaçlıyor. Bütün bu genişleme hamleleri de Wikipedia’nın ihtiyaç duyduğu parayı artırıyor.

Organizasyonun tutumlu biçimde davranması gerektiği gerçeği değişmese de, Wikipedia için internet dünyasında trendlerin gerisinde kalma ihtimali oluşturulan bağış fonunun sayesinde önemli ölçüde savuşturulmuş oldu.

İLGİLİ HABERLER