Teknoloji

Wikipedia açılmak üzere; Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararını yayınladı

wikipedia

Anayasa Mahkemesi geçtiğimiz yılın sonlarında Wikipedia’nın erişime kapatılmasının hak ihlâli olduğuna karar vermişti. Bu kararın ardından Wikipedia sitesi henüz erişime açılmamıştı. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, gerekçeli kararın yayınlanmasının ardından bilgi kaynağı sitesinin yeniden ziyaret edilebilir hâle geleceğini kaydetmişti.

NTV’nin haberine göre, Resmi Gazete’nin 15 Ocak 2020 tarihli sayısında Anayasa Mahkemesi’nin Wikipedia’nın erişime kapatılmasını hak ihlâli sayan kararın gerekçesi yayınlandı. Böylelikle Wikipedia’nın yeniden erişime açılması için de süreç başlamış oldu.

Anayasa Mahkemesi’nin 33 sayfalık gerekçeli kararında davanın tüm detayları öncesi ve sonrasıyla birlikte veriliyor. Mahkeme, oy çokluğu ve 6 üyenin karşı oy yazısıyla alınan kararı Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesine de gönderdi. Bu kararın Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna iletilmesiyle birlikte Wikipedia da erişime açılacak.

Wikipedia üç yıla yakın zamandır kapalıydı

Wikipedia, 29 Nisan 2017 tarihinde erişime kapatılmıştı. Anayasa Mahkemesi, gerekçeli kararında bu sitenin kapatılmasının demokratik toplum düzeninin gereklerine uymadığını vurguladı. Wikipedia’nın kapatılmasını haklı gösteren vahim nitelikte bir içerik olmadığı da belirtildi. Aynı zamanda erişim kararına rağmen çeşitli yollarla siteye erişimin mümkün olması gibi durumları da dikkate almadığını kaydetti.

Wikipedia yönetimi de, Türkiye’de erişim yasağının bulunduğu dönemde Facebook sayfası üzerinden, “Türkiye’yi özledik” anlamına gelen #WeMissTurkey başlıklı bir kampanya başlatmıştı.

İLGİLİ HABERLER