Teknoloji

Wikipedia’nın açılış tarihi hakkında yeni iddia

wikipedia
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

İnternet ansiklopedisi Wikipedia, Türkiye’de 2017’den bu yana engelli durumda. Anayasa Mahkemesi, 2019’un son günlerinde Wikipedia’nın yasak için yaptığı bireysel başvuruyu gündeme almış ve yasağın haksız olduğuna hükmetmişti.

Bu kararın ardından Wikipedia’nın yeniden erişime açılması beklense de, hâlâ bu konuda somut bir adım atılmış değil. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, geçtiğimiz hafta konuyla ilgili bir açıklama yapmış ve süreç hakkında bilgi vermişti.

Bakan Gül, açıklamasında Anaya Mahkemesinin gerekçeli kararını yayınlamasının ardından Wikipedia’nın yeniden erişime açılacağını belirtmişti. Adalet Bakanı, gerekçeli kararın ne zaman yayınlanacağı konusunda ise detay paylaşmamıştı.

Wikipedia bir hafta ila on gün arasında açılabilir

Anayasa Mahkemesinin beklenen gerekçeli kararını ne zaman yayınlayacağı konusunda Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, yeni bir iddiayı gündeme getirdi. Selvi, bugün yayınlanan yazısının “Wikipedia’ya Giren Bakanlar” başlıklı bölümünde gerekçeli kararın bir hafta ila on gün içinde yayınlanacağını belirtti. Selvi, gerekçeli kararın büyük ölçüde tamamlandığını da ifade etti.

Selvi’nin yazısında dikkat çekici başka bir nokta daha bulunuyor. Selvi, resmi engele rağmen bakan ve bürokratların da alternatif yollarla Wikipedia’ya girmeye devam ettiğini belirtti. Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararının yayınlanmasının ardından etrafından dolaşılan bu yasak da tamamen ortadan kalkmış olacak.

İLGİLİ HABERLER