Teknoloji

Çin WhatsApp üzerinden iletişim kurmayı engelliyor

whatsapp koyu renk modu

whatsapp cinÇin’deki WhatsApp kullanıcıları hâli hazırda servis üzerinden fotoğraf, video ve bazen de yazılı mesaj göndermekte sıkıntı yaşıyor. The New York Times’ta yer alan habere göre, güvenlik analistleri söz konusu sıkıntının Çin hükümetinden kaynaklandığını doğruladı. Bu kısmi engelleme akıllara daha kapsamlı bir kısıtlama ihtimalini de getiriyor. WhatsApp Çin tarafından önümüzdeki dönemde tamamen engellenebilir.

WhatsApp Çin hükümeti tarafından engellendiği takdirde ülkede her geçen gün büyüyen yasaklı site ve servisler listesinde yerini almış olacak. İnternet üzerindeki en baskıcı rejimlerden biri olan Çin’in sansür hikayelerine son birkaç ayda yenileri de eklenmişti. Üç büyük internet sitesinin video ve ses içeriklerini yayınlamasını engelleyen Çin, web sitelerini ne kadar sosyalist olduklarını değerlendirme amacıyla da denetlemeye başlamıştı.

İnternet üzerindeki baskıların artmasında Çin Komünist Partisi’nin önümüzdeki sonbaharda düzenlenecek 19. kongresinin önemli bir rol oynadığı düşünülüyor. Çin hükümetinin parti kongrelerinden önce her şeyi iyi göstermek adına internet üzerinde baskıyı artırdığı biliniyor.

WhatsApp Çin tarafından engellenirse WeChat daha fazla ivme kazanabilir

WhatsApp’ın Çin’de tamamen engellenmesi, ülkede hâli hazırda daha popüler bir çözüm olan WeChat’e biraz daha ivme kazandırabilir. Çin’in sansür uygulamaları, ülkede yerel girişimlerin büyümesine yardımcı olmuştu. Google’ın yokluğu Baidu’nun önünü açarken, Twitter’ın boşluğunu da Weibo doldurmuştu.

İLGİLİ HABERLER