Teknoloji

WeChat’ten koronavirüs sansürü

wechat

Tencent‘in sahibi olduğu WeChat, Çin’in popüler iletişim servisleri arasında yer alıyor. Gerçekleştirilen bir analiz, platformla ilgili çok ilginç bir sonucu gözler önüne seriyor. Analize göre; WeChat, en az 1 Ocak’tan bu yana koronavirüs ile ilgili anahtar kelimeleri sansürlüyor. Çin’in popüler canlı yayın platformu YY’nin de benzer bir sansür uyguladığı belirtildi.

Araştırma grubu Citizen Lab, üç farklı grup sohbeti senaryosu oluşturdu ve bunlardan ikisini Kanada’da, birini de Çin’de bulunan bir hesaba gönderdi. Sohbetlerdeki içerikler makale başlıkları ve metinlerden oluşuyor. Toronto Üniversitesi ile birlikte çalışan Citizen Lab, mesajları hem Kanadalı hem de Çinli hesaplara gönderdi. Çin’deki hesabın aldığı mesajları inceleyen grup; ocak ayında 132 olan sansürlü anahtar kelime kombinasyonu sayısının şubat ayında 256’ya yükseldiğini belirtti.

Twitch ve Mixer benzeri bir yayın platformu olan YY’de ise 45 anahtar kelimenin 31 Aralık 2019 itibarıyla kara listeye eklendiği ifade edildi. Bunlardan beşinin 10 Şubat itibarıyla listeden çıkarıldığı belirtildi. WeChat’in sansürü bir uzak sunucu aracılığıyla yaptığı, YY’nin ise kara listeyi kendi uygulaması içinde oluşturduğu dile getirildi.

Sansürlenen anahtar kelimeler arasında koronavirüse dair istatistikler, Çin hükümetinin salgın politikalarına ilişkin bilgiler ve koronavirüs konusunda ilk uyarıyı yapan doktor Li Wenliang’ın adı bulunuyor. Hastaları tedavi ederken koronavirüs kapan Wenliang, 7 Şubat itibarıyla hayatını kaybetti. Doktorun hikayesi, Çin hükümetinin koronavirüs politikası konusunda da kamuoyu tepkisi oluşmasını sağlamıştı.

WeChat ve YY’nin neden koronavirüs ile ilgili anahtar kelimeleri sansürlediği bilinmiyor. Ancak akıllara gelen ilk seçenek, Çin hükümetinin bu yönde bir emir vermesi oluyor. WeChat’in Twitter ile birlikte koronavirüs salgını konusunda negatif bilgiler verenlerin takibi için Çin hükümeti tarafından kullanıldığı biliniyor.

WeChat, Çin’de yaşayan pek çok kişinin günlük hayatında önemli bir yere sahip. Bu da uygulanan sansürü daha tehlikeli hâle getiriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER