Teknoloji

Facebook Libra projesindeki planlarında değişikliğe gidiyor

facebook libra diem

Facebook, Libra adını verdiği kripto para birimiyle ilgili planlarında mevzuatsal baskılar ve siyasi tepkiler nedeniyle değişikliğe gidiyor. Söz konusu iddia, The Information sitesi tarafından gündeme getirildi.

Habere göre; Facebook, Libra’yı dijital ödeme stratejisinin merkezine yerleştirmekten vazgeçti. Şirket bunun yerine Libra’yı mevcut, geleneksel para birimleri için bir destekçi olarak konumlandırmayı planlıyor.

Haberde Facebook’un dijital cüzdanı Calibra’nın çıkışını da ertelediği belirtiliyor. Calibra’nın Libra teknolojisi için bir tür vitrin olması ve akıllı telefonu olan herkese kripto para alma ve bu parayla ödeme yapma imkanı sağlaması planlanmıştı. Facebook’un Calibra’yı Libra dışındaki kripto para birimlerine de açacağı belirtildi.

Calibra’nın yaz ayları itibarıyla kullanıma sunulması planlanmıştı. Ancak şirketin Calibra’nın çıkışını ekim ayına ertelediği belirtiliyor. Calibra’nın tüm dünya yerine Libra projesinin desteklediği geleneksel para birimlerinin kullanıldığı ülkelere açılmasının da planlar arasında yer aldığı ifade ediliyor. Bunun da Calibra’nın yaygınlaşmasını yavaşlatabileceği belirtiliyor.

Calibra’nın para saklama ve transfer özelliklerinin Facebook Messenger ve WhatsApp üzerinde kullanılabileceği de The Information’ın haberinde değinilen noktalar arasında yer alıyor.

Libra projesi geçtiğimiz yıl haziran ayında duyurulmuştu. Para transferinde devrim yapabilecek cesur ve riskli bir girişim olarak değerlendirilen proje, Facebook’u ve iş ortaklarını blockchain tabanlı yeni dijital ödeme endüstrisinin merkezine yerleştirmişti.

Facebook Libra projesindeki önemli destekçilerini kaybetti

Libra projesi iki parçadan oluşuyor. İlk parçanın merkezinde kripto para birimi olan Libra bulunuyor. Tıpkı Bitcoin gibi bir kripto para birimi olan Libra, kendisini “daha istikrarlı ve daha az spekülatif” olarak tanımlamayı sağlayan temel farklara sahip. İkinci parçada ise Libra’nın teknik temelini oluşturan ve para transferi ile saklamasında kullanılacak blockchain ağı bulunuyor.

Facebook Libra için yola Mastercard, PayPal, Stripe ve Visa gibi önemli isimlerle çıkmıştı. Ancak bu şirketlerin hepsi teker teker projeden çekildi. Projeyi yöneten Facebook’un blockchain şefi David Marcus, bu ayrılıklardan beri Libra’nın hedefleri konusunda daha mütevazı ifadeler kullanıyor. Devletlerin de tepkisiyle karşılaşan Facebook, çareyi hedeflerini revize etmekte bulmuş gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER