Teknoloji

Waze hız sınırını aşan kullanıcılarını uyaracak

waze hız sınırı

Navigasyon uygulaması Waze, hız kontrolü yapan polislerin nerede konuşlandığı konusunda kullanıcılarını uzun süredir uyarıyor. Uygulama, yayınlanan son güncellemeyle birlikte kullanıcılarını hız sınırını aştıklarında uyarma yeteneğine de kavuşuyor. Türkiye, şu an için 18 ülkede aktif hâle gelen özelliğin kapsama alanında bulunmuyor. Uyarı sistemi bir alarm gibi çalışmıyor. Uygulama açıkken ekranın bir köşesinde ortaya çıkan uyarı, sürücüler yasal hız sınırları içine dönene kadar ekrandan gitmiyor. Sürücüler uyarıyı hız sınırına ulaştıklarında veya sınırı yüzde 5, 10 ya da 15 oranında aştıkları şekilde ortaya çıkacak şekilde ayarlayabiliyor. Dileyen sürücüler, sesli uyarı sistemini de aktif hâle getiriyor.

Waze’in sunduğu yeni özelliği “sıra dışı” olarak nitelemek pek mümkün değil. Diğer GPS operatörleri de yıllardır hız sınırı uyarısı özelliğini sürücülere sağlıyor. Hem Garmin hem de Magellan, arayüzlerine yerleştirdikleri görsel uyarılarla sürücüleri hız limiti konusunda uyarıyor. Google’ın sahibi olduğu Waze’in hız sınırı uyarısı özelliğini kullanıcılarına ulaştırmak için neden bu kadar beklediği bilinmiyor.

Şirketten yapılan açıklamada, sürücülerin hem sürekli gittikleri hem de ilk defa ilerledikleri bir yoldaki hız sınırlarından haberdar olmasının istendiği belirtildi. Google’ın navigasyon konusundaki amiral gemisi olan Google Haritalar uygulaması, hız sınırını aşan sürücülerine herhangi bir uyarı sunmuyor.

waze hız sınırı

Hız sınırlarına uyma konusunda otokontrol temel esas olsa da, daha önce sadece gerektiğinde bu konuda uyarılar yapan Waze gibi uygulamaların bu uyarıları sürekli hâle getirmesi önemli bir destekleyici araç olarak nitelenebilir.

İLGİLİ HABERLER