Ulaşım

Waymo sürücüsüz otomobil teknolojisinin nasıl çalıştığını gösteren bir video yayınladı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Waymo sürücüsüz otomobil teknolojisinin parçalarından biri olan LiDAR teknolojisinin Uber tarafından çalındığını iddia etmişti. Bu iddianın ardından şirketin teknolojisini daha sıkı biçimde saklayacağı düşünülse de, Waymo tam tersi olarak tanımlanabilecek bir işe imza attı ve otonom sürüş teknolojisinin detaylarını gösteren bir video yayınladı.

Waymo söz konusu videoyu sürücüsüz otomobilleriyle yaptığı testlerde 8 milyon kilometreye ulaşmasının şerefine takipçileriyle paylaştı. Google’ın çatı şirketi Alphabet’in iştiraklerinden biri olan Waymo, hâli hazırda ABD’de 25 şehirde test sürüşlerine devam ediyor. Yayınlanan videoda otonom sürüş teknolojisinin hareket hâlindeyken neleri, nasıl gördüğü bilgisayar desteğiyle anlatılıyor. Böylelikle Waymo’nun otonom sürüş teknolojisinin kullanıldığı bir otomobil satın almayı düşünenlerin rahatlatılması amaçlanıyor.

Videoda “X-View” olarak adlandırılan verilerin daha parlak bir versiyonu gösteriliyor. Waymo’nun LiDAR sensörleriyle, radarlarıyla ve kameralarıyla yakaladığı görüntülerin sürekli olarak yenilenen yakın yol ve nesne haritalarıyla birleşmesi ortaya X-View verilerini çıkarıyor.

Waymo’nun tescilli LiDAR sistemi, milyonlarca lazeri kullanarak otomobilin çevresinin 360 derece haritasını çıkarıyor. 275 metre çapında bir alanı tarayabilen bu sistem sayesinde potansiyel tehlikeler ve trafik kuralları tespit ediliyor.

Waymo’nun lazerleri ve kameralarının yakınlarda belirgin bir nesneyi veya insanı tespit etmesi durumunda yapay zekâ devreye girerek o nesneyi aracın görüş sisteminde daha görünür hâle getiriyor. Bu süreçte ilgili kişi, araç veya nesnenin hızı da hesaplanıyor.

Waymo sürücüsüz otomobil teknolojisinin yeteneklerini sergilemek için yayınladığı diğer videoda ise sistemin etrafındaki nesneleri nasıl hemen karakterize etmeye ve hareketlerini öngörmeye çalıştığı anlatılıyor. Örneğin, bisiklet sürücülerinde kol hareketleri daha yakından takip ediliyor. Tren yollarının yakınlarında ise otomobiller rayların önündeki dur işaretlerini tespit edecek şekilde ilerliyor.

İLGİLİ HABERLER