Teknoloji

USB-C standardına 240W ve USB4 desteği için önemli hazırlık

ab usb-c avrupa birliği
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Son birkaç yıl içinde tüm cihazlarınız için beş farklı şarj cihazını kullanmaktan en iyi kablosuz kulaklıklarınızdan son model akıllı telefonunuza kadar her şeyi şarj edebilen harika bir 100W çıkışlı güç adaptörünü kullanmaya geldiyseniz, burada USB Type-C ve USB Power Delivery standartlarına teşekkür etmeniz gerekiyor. USB-C kabloları ve konnektörleri için son büyük revizyon 2019 yılında yapılmıştı. Ancak USB Implementers Forum (USB-IF), salı günü Apple’dan Xiaomi’ye hemen hemen tüm büyük elektronik şirketini ilgilendiren Revision 2.1 spesifikasyonlarını duyurdu.

Bu spesifikasyon, USB4 bulunan aygıtlar ve yaklaşan Power Delivery revizyonlarına hazırlanırken, AMD, Apple, Dell, Google, HP, Intel, Lenovo, LG, MediaTek, Oculus, Qualcomm, Samsung ve diğer şirketlerle kısmen revize edildi.

Güncellenen teknik özellik belgeleri 415 sayfadan oluşuyor ve içinde tablolar, çizimler ve mühendisliğe dayalı terimler barındırıyor. Ancak hepsinin arasında bazı önemli güncellemelerin gerçekleştiğini görebiliriz. Bunların en önemlisi olarak Revision 2.1, USB4 cihazlarının ve yeni Power Delivery spesifikasyonunun önünü açıyor. İkincisi sayesinde 240W şarj getirecek olan Genişletilmiş Güç Aralığı (EPR) alt spesifikasyonu da hayata geçiyor. Bu sayıyı bağlamsal olarak ifade etmek gerekirse; telefon şarj cihazları genellikle 18-25 W aralığını kullanırken Chromebook’ların neredeyse tamamı 45W ve en güçlü Macbook Pro’lar ise 96W ile şarj olur.

Bilgisayarlarda daha yüksek güçte daha güvenli USB-C şarjı

Bazı Windows dizüstü bilgisayarları USB-C üzerinden 130 W’a kadar şarj edebilir ve eski moda fişlerle 180-240W’a kadar çıkabilir. Ancak bu 130 W USB-C şarj cihazları, bunu yapmak için teknik olarak mevcut Power Delivery spesifikasyonlarını bozuyor. USB-IF, mevcut 100 W sınırından daha yüksek hızlarda daha güvenli şarj sağlamak için yakında yeni spesifikasyonlar sunmak üzere Power Delivery spesifikasyonunu revize edecek. Bu hazırlıkların bir kısmı, yeni Genişletilmiş Güç Aralığı ve aktif güç iletimi gerçekleştiren bir kabloyu çıkarırken daha yüksek arklanma şansı gibi, bu çok daha yüksek voltajlardan kaynaklanabilecek belirli yeni kablo / konnektör kısıtlamaları ve sorunları için Tip-C’yi hazırlıyor.

EPR’nin çıkışı, mevcut en yüksek hızlı SPR (Standart Güç Aralığı) kablolarının kullanımdan kaldırılacağı ve 3 amperin üzerinde güç aktaran tüm kabloların hala e- işareti taşıması gerektiği anlamına gelecektir. EPR ile çalışan yeni nesil Type-C kabloları bu yılın sonuna doğru veya 2022’nin başlarında görmeye başlayacağımızdan, yakın gelecekte yeni USB-C kabloları satın alma kararlarınızı ertelemeniz yerinde olabilir. USB-IF, kablo bileşenleri ve yapısı için gereksinimlerini geliştirmeye devam ettikçe, bir sonraki kablo sınıfı daha güvenli olacak.

İLGİLİ HABERLER