Teknoloji

USB 4 standardı resmileşti, Thunderbolt 3 ile fark kapanıyor

ab usb-c

Aylardır gelen geri bildirimlerin ardında, USB-IF (USB Uygulayıcıları Forumu) USB4 standardının resmi duyurusunu gerçekleştirdi. USB4 de selefi gibi kafa karıştırıcı isimlere sahip olacak.

USB-IF, geçtiğimiz mart ayında Evrensel Seri Veri Yolu standardı ile ilgili yeni kuralları açıklamıştı. Belirli bir inceleme sürecinin ardından, yeni standard resmiyet kazandı. Yeni hızlar ve diğer özelliklerle bu standard Intel’in Thunderbolt 3 standardı ile aynı seviyeye gelmiş oldu.

Başlangıç olarak, USB 4’ün Type-C bağlantısını koruyacağını söyleyelim. Aynı zamanda Güç Dağıtımı standardı ile şarj işlemini de üstlenmeyi sürdürecek. USB 4, aynı zamanda iki yollu veri kanalı ile aktarım hızını, onaylanmış kablolar aracılığıyla 40Gbps seviyesine çıkarabilecek. Bunun yanında, aynı anda iki adet 4K 60fps görüntüyü birden fazla ekrana yayınlama yeteneği olacak. En sonunda, USB 4 ile birlikte harici GPU’lar için de PCIe desteği getiriliyor.

Tüm bunlara ek olarak USB 4, içinde USB 3.1 Gen 1, USB 3.1 Gen 2, USB 3.1 ve USB 3.0 sınıflarını barındıran USB 3.2 ve USB 2.0’a geriye dönük uyumluluğu da koruyacak. Ayrıca, USB 4 Thunderbolt 3 cihazlarıyla da çapraz uyumluluğa sahip olacak.

Çapraz uyumluluk sayesinde Thunderbolt ve USB arasında yaşanan kafa karışıklığı azalacaktır. Bu da müşteriler için mükemmel bir değişiklik sayılır.

USB4 standardının adlandırması kafa karıştıracak

Ne var ki, USB4 ile bazı konularda kafa karışıklığı daha da artacak gibi görünüyor. TechRepublic‘in haberine göre, USB4 için iki ayrı hız sınıfı olacak. Bunlar 20Gbps ve 40Gbps olarak veriliyor. USB-IF, bu sınıfları sırasıyla USB4 Gen 2×2 ve USB4 Gen 3×2 olarak adlandırıyor.

Bu adlandırma sistemi USB 3.2’de de mevcut durumda. Orada da 20Gbps için USB 3.2 Gen 2×2, 10Gbps için USB 3.2 Gen 1×2 adlandırması yapılıyor. Her ne kadar tutarlı görünse de, adlandırma düzeni kafa karıştırmayı sürdürüyor.

USB-IF, USB standardını kullanan üreticilerin, sonbaharda düzenlenecek USB Geliştirici Günleri etkinliğinde USB 4 ile ilgili daha fazla bilgi alacaklarını kaydetti. USB4 ile çalışan ürünler ise en erken 2020 sonlarında çıkacak gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER