Teknoloji

Uluslararası Uzay İstasyonu 15. yaşını kutluyor

uluslararasi-uzay-istasyonu-130515

Uluslararası Uzay İstasyonu’nun Dünya yörüngesindeki montajı 1998’de başlamıştı. Rus modülleri otonom roketler aracılığıyla istasyona ulaştırılırken, Amerikan parçaları bir uzay mekiği tarafından getirilmişti. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görev yapacak ilk astronotlar ise 2000 yılının kasım ayında bir Soyuz roketiyle yolculuğa başladı. O tarihten bu yana Uluslararası Uzay İstasyonu, yapımına destek veren NASA, Roscosmos (Rusya), ESA (Avrupa), JAXA (Japonya) ve CSA’dan (Kanada) gelen astronot ve kozmonotlara ev sahipliği yaptı.

Her görev yaklaşık altı ay sürerken, Uluslararası Uzay İstasyonu mürettebatındaki herkes sebze yetiştirmek, üç boyutlu nesne yazdırmak, hayvanların uzayda nasıl yaşadığını incelemek gibi bilimsel deneylerle uğraşıyor. Astronotlar Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki gerekli bakım ve tamir işlemlerini de gerçekleştiriyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda gerçekleştirilen deneyler sayesinde hastalıklarla mücadele için yeni yollar keşfedildi, su saflaştırılabildi ve uzun mesafeli medikal ultrasonlar gerçekleştirilebildi. Hızlandırılmış hücre büyümesine ilişkin deneyler ise yeni aşı geliştirme sürecine ve kanser tedavi teknolojilerine katkı sağlıyor. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görev yapan astronotların vücudunda yaşanan değişimler ise kas yıpranmaları konusunda daha somut bilgilere ulaşılmasının önünü açıyor. Buna ek olarak, uzun süreli uzay uçuşlarının astronotların görme yetileri ve psikolojileri üzerindeki etkisi de Uluslararası Uzay İstasyonu sayesinde ölçülebiliyor.

NASA da Uluslararası Uzay İstasyonu’nun yaş günü için özel bir video yayınladı.

Bilime sunduğu katkılara rağmen, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun akıbeti belirsiz durumda. Bütçesi 2024 itibarıyla sona erecek istasyonun yenisinin yapılıp yapılmayacağı henüz bilinmiyor. Rus kaynaklar ABD ve Rusya’nın yeni istasyonun inşasında birlikte çalışacağını öne sürse de, NASA bu iddiayı yalanlamıştı.

İLGİLİ HABERLER