Ulaşım

Google: 50’ye yakın sürücüsüz otomobil yollarda

google-surucusuz-otomobil-031115

Google, sürücüsüz otomobil programıyla ilgili olarak ekim ayında gerçekleştirdiği aktivitelerle ilgili bir rapor yayınladı. Google’ın sürücüsüz otomobilleri şu anda ABD’nin Kaliforniya eyaletinde ve Teksas eyaletindeki Austin şehrinde yollarda dolaşıyor. Şirket programın nasıl gittiği noktasında bazı veriler paylaştı, bunun yanı sıra şirketin otomobillerle ilgili felsefesine dair bilgiler verdi.

Rapora göre Google’ın Kaliforniya ve Austin yollarında toplam 48 otomobili bulunuyor. Şu anda 23 adet Lexus RX450h sürücüsüz SUV aracı halka açık yollarda seyir hâlinde bulunuyor. 19 tane Mountain View’da, 4 tane de Austin’de sürücüsüz otomobil mevcut. Ayrıca 25 prototip sürücüsüz otomobil de herkese açık yollarda dolaşıyor, bunların da 21’i Mountain View’da, 4’ü de Austin’de bulunuyor.

Şu anda bütün otomobiller iki modda, “Otomatik” ve “Manuel” modda çalışıyor. Projenin başladığı 2009 yılından beri, otomobiller “Otomatik” modda 2 milyon 40 bin 822 kilometre yol yaptı. Şu anda otomobiller “Otomatik” modda her hafta ortalama 16 bin ile 25 bin kilometre arasında mesafe tüketiyor.

Google, sürücüsüz otomobillerin küçük çocukları ilgilendiren yetenekleriyle ilgili bazı testleri gerçekleştirdiğini söylüyor. Ne de olsa, sürücüsüz otomobillerin ne yapabilecekleri tam olarak kestirilemediği için, söz konusu çocuklar olunca biraz daha fazla dikkat ve özen gerekiyor. Bu gibi özel konularda alınacak önlemler ve atılacak adımlarla Google’ın tam donanımlı ve fonksiyonlu bir otomatik otomobil üretmesine katkıda bulunulacak.

İLGİLİ HABERLER