Teknoloji

UltraRAM teknolojisi ile RAM ve depolama alanı tek bir birimde birleşebilir

ultraram

Belleği ve depolamayı tek bir bileşende birleştirme fikri uzun zamandır ortalıkta dolaşıyordu, ancak şimdi gerçeğe hiç olmadığı kadar yakın hâle geldi. İngiltere’deki Lancaster Üniversitesi Fizik ve Mühendislik Bölümü’nden bilim insanları yakın zamanda, hem RAM’i hem de depolamayı tek bir donanıma dönüştürecek yeni bir fikir olan UltraRAM konusunda yaptıkları araştırmalarında bir ilerleme kaydettiklerini bildirdiler. Bilim insanları ekibine göre, UltraRAM üretimi göründüğünden daha yakın.

UltraRAM nedir?

Bu konuyla ilgili olarak yayınlanan makaleye göre UltraRAM, veri depolama belleğinin kararlılığını ve uçucu olmamasını RAM’in yüksek hızları ve enerji verimliliğiyle birleştirecek bir teknolojidir. Modern RAM ve ultra hızlı SSD’lerin her ikisi de flaş bellek kullanır, ancak bundan farklı şekillerde yararlanır. Bilgisayar belleği yalnızca o anda kullanılan, kalıcı olmayan bilgileri depolar; bilgisayarınızı kapatırsanız, tüm veriler kaybolur. Öte yandan, SSD’ler gibi veri depolama cihazları, bilgilerinizi kalıcı olarak saklar. Bu tür belleğe “geçici olmayan” denir.

ultraram

Bellek ve depolama çözümlerinin benzerlikleri olsa da, ikisini birleştirme konusundaki girişimler pek başarılı olmadı. Benzer donanıma bir örnek, flaş belleğe bir alternatif olan Intel Optane’dir. Ancak Intel bundan uzaklaşıyor gibi görünüyor; şirket, 2021’de yalnızca bireysel tüketiciye yönelik tüm Optane ürünlerini durdurdu.

UltraRAM fikri, önceki denemelere dayanarak boşa bir çaba gibi görünebilir, ancak Lancaster Üniversitesi’nden konuyu araştıran beş fizikçiye göre bu teknolojinin gerçek hayata uyarlanması mümkün olabilir. UltraRAM, kalıcı olacak ve verileri uzun süreler boyunca depolayabilecek, ancak yine de RAM’in yerini alacak kadar hızlı olacak yeni nesil bir bellek ve depolamayı tanımlayacaktır.

Bilim insanları, süreci makalelerinde tanımlayarak, silikon katmanlar üzerinde üretimin olasılık dahilinde olabileceğini belirttiler. İşlem, İndiyum arsenit (InAs) kuantum kuyularının ve alüminyum antimonit (AlSb) bariyerlerinin kullanımını içeriyor. Kuantum kuyuları, parçacıkların yukarı veya aşağı hareket edemediği, ancak diğer iki düzlem boyunca ve boyunca hareket edebildiği son derece ince katmanlardır. Bu kuantum kuyuları ve bariyerler birlikte, üçlü bariyerli bir rezonans tünelleme (TBRT) yapısı oluşturur. Bilim insanları, bu teknolojiyi kullanarak UltraRAM’ın her türlü bilgisayarlı cihaz için mevcut çözümlerin sağlayabileceğinden daha ucuz ve hızlı bir şekilde üretilebileceğine inanıyor.

UltraRAM ana akım bir teknoloji hâline gelirse bu, RAM çubukları ve bir SSD veya HDD’yi ayrı olarak satın almak yerine, herhangi bir PC yapısında bu ihtiyaçların her ikisini de karşılayacak belirli miktarda depolamaya sahip tek bir bileşen satın alabileceğimiz anlamına gelecektir.

Bu teknoloji kağıt üzerinde kulağa harika gelse de, böyle bir teknolojinin maliyeti birçok tüketici için engel oluşturabilir. UltraRAM, mevcut RAM/depolama çözümlerine benzer şekilde fiyatlandırılmayacaksa, yalnızca meraklı kullanıcılar bunu denemek isteyecektir. UltraRAM bir araştırma konusu olmaktan öteye geçene kadar yapılacak çok şey var ve araştırmalar hâlâ devam ediyor.

İLGİLİ HABERLER