Teknoloji

Ukrayna daha fazla Starlink terminali almak için SpaceX ile anlaştı

elon musk starlink

Ukrayna SpaceX’ten 10 binden fazla yeni Starlink terminali almak için anlaşmaya vardı. Söz konusu antenler, Ukraynalıların SpaceX’in uyduları üzerinden internete bağlanmalarını mümkün kılıyor. SpaceX ile aralarındaki sorunları çözdüklerini söyleyen Ukrayna Başbakan Yardımcısı Mykhailo Federov, maliyetlerin çok sayıda Avrupa ülkesinin desteğiyle karşılanacağını belirtti.

Bloomberg’e konuşan Federeov şu ifadeleri kullandı: “SpaceX ve Musk problemlere hızla reaksiyon veriyor ve bize yardım ediyor. Musk bize Ukrayna’yı desteklemeye devam edeceğinin garantisini verdi. Sert bir elektrik kesintisi yaşadığımız gün Musk’a mesaj gönderdim, o da anında karşılık verdi ve hemen bazı adımlar attık. Durumu anlıyor.”

Ancak Ukrayna’nın önümüzdeki ilkbahara kadar yeni maddi kaynaklar bulması gerekiyor. Ülkedeki 22 bin Starlink terminaline 10 binden fazla terminal eklenecek. Bu terminaller kritik durumlarda bağlantıyı kararlı hâle getirmek için kullanılacak. Federov, Ukrayna’nın uydu bağlantıları dışında bir alternatifinin bulunmadığının altını çizdi.

Ukrayna SpaceX Starlink terminalleri için ABD ve Avrupa Birliği tarafından hâlihazırda destekleniyor

Ukrayna SpaceX Starlink terminallerinin masrafları konusunda hem SpaceX’ten hem de ABD ve Avrupa Birliği’nden destek alıyordu. Ancak SpaceX’in CEO’su Elon Musk, kendi paylarına düşen masraflar konusunda zorlandıklarını belirtmiş ve ABD Savunma Bakanlığı’ndan yardım istemişti. Ukrayna’ya daha fazla ücretsiz Starlink veremeyeceklerini söyleyen Musk, daha sonra bu kararını değiştirmiş ve para kaybetmelerini rağmen desteklerinin süreceğini dile getirmişti.

İLGİLİ HABERLER