Teknoloji

Ubuntu Phone’un duyurusu önümüzdeki yıla ertelendi

ubuntu-touch-220214

Yeni mobil cihazını piyasaya sürme konusunda sıkıntı yaşayan tek şirket Samsung değil. Linux tabanlı mobil işletim sistemi Ubuntu OS’i geliştiren Canonical, uzun süredir beklenen Ubuntu Phone’un duyurusunun 2015’in başlarına ertelendiğini açıkladı. Söz konusu ertelemenin Ubuntu Phone’un duyurusu için yapıldığını ve cihazın piyasaya çıkışı tarihinin henüz belirsiz olduğunu belirtmek gerekiyor.

Samsung’un aksine Canonical’ın elinde mobil pazarda büyük başarı denemeleri yapmak için büyük kaynaklar bulunmuyor. Bu nedenle şirket Ubuntu Phone’u gerçeğe dönüştürmek için donanım ortaklarına ciddi anlamda bel bağlamış durumda. Canonical geçtiğimiz şubat ayında Çin’den Meizu ve İspanya’dan bq ile 2014’ün sonlarında belli bölgelere Ubuntu Phone sevkiyatı yapmak için anlaşmaya varmıştı. İki üreticinin ürün duyuruları sürekli olarak ertelenirken, Ubuntu Phone da halihazırda bir prototip olmaktan öteye gitmiş değil. Ubuntu OS tabanlı olması beklenen cihazlardan Meizu MX4 Pro da henüz gün yüzüne çıkmış değil.

Erteleme kararına ilişkin olarak ise çeşitli dedikodular mevcut. Bu iddialardan biri, Canonical’ın donanım ortaklarının çoğunun projeye olan ilgilerini tamamen kaybettiği. Linux camiasında oldukça popüler olan Ubuntu’nun mobil cihazlarda Tizen kadar test edilmemesi işletim sistemi için önemli bir risk teşkil ediyor. En baştan bu yana mobil için tasarlanan Tizen, halihazırda Samsung’un akıllı saatlerinde kullanılıyor. Canonical bu yolda Meizu ve bq ile birlikte yürümeyi ise sürdürüyor. Bu iki şirket tarafından satışa sunulacak ilk Ubuntu Phone cihazlarının ise daha önce duyurulanlardan farklı olması ihtimaller arasında yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER