Manşetler

Twitter’ın yeni şeffaflık raporu devletlerden gelen taleplerdeki artışı ortaya koyuyor

apple twitter

twitter-iphone-logo-230315

Sosyal medyanın yasal soruşturma süreçlerindeki yeri her geçen gün artıyor. Twitter’ın son şeffaflık raporu da bu durumu doğruluyor. 1 Ocak-30 Haziran 2015 arası dönemi kapsayan rapora göre, şirkete gelen hesap bilgisine erişim talepleri 2014’ün ikinci yarısına kıyasla yüzde 52 oranında arttı.

Söz konusu taleplerin yüzde 56’sı ABD’den gelirken, ABD’yi sırasıyla Japonya, Türkiye ve Birleşik Krallık takip ediyor. Twitter, kendisine gelen 4 bin 363 hesap erişim talebinin yüzde 58’ine olumlu yanıt verdi.

Şeffaflık raporu, içerik kaldırma taleplerinin de geçtiğimiz yılın ikinci yarısına kıyasla yüzde 26 oranında arttığını gösteriyor. Twitter’a gelen 442 mahkeme kararı ve 561 içerik kaldırma talebinin önemli bir kısmının kaynağı ise Rusya ve Türkiye. Söz konusu taleplerin büyük kısmının iftira ve kişisel hakların ihlâlinden kaynaklandığı belirtilirken, mikro blog servisi ifade özgürlüğüne aykırı olduğuna inandığı kararlara karşı yasal itirazları gerçekleştirdiğinin altını çizdi.

Twitter’ın en yeni şeffaflık raporunda e-posta gizlilik uygulamaları ve ticari marka bildirimleri gibi daha az ilginç detaylar da bulunuyor. Mikro blog servisine Türkiye’den erişimin daima bıçak sırtında olması, ülkemizden şeffaflık raporunda sıklıkla bahsedilmesini beraberinde getiriyor.

İLGİLİ HABERLER