Teknoloji

Twitter hikaye formatına daha fazla dayanamadı; Fleet’ler geliyor

twitter hikayeler fleets

Twitter da hikâyeler akımına en sonunda ayak uyduruyor. Şirket, dün yaptığı açıklamayla “Fleets” olarak adlandırdığı yeni bir paylaşım formatını Brezilya’da test etmeye başladığını duyurdu. “Seriler” şeklinde Türkçeye çevirebileceğimiz bu yeni format kapsamında kullanıcılar sosyal ağda ilk kez, belirli bir süre sonra kaybolacak içerikleri paylaşabilecekler.

Tweetlerin aksine, Twitter’ın Fleets olarak adlandırdığı hikâyelerinde beğeni, cevap veya retweet etme gibi özellikler bulunmuyor. Ayrıca bunlar 24 saat sonra kendiliğinden kaybolacak.

Fleet’ler herkese açık değil ve erişilebilirliğinin de tweetler kadar kolay olmadığı söyleniyor. Öncelikle bir kişinin herkese açık Twitter profiline girmeli ve daha sonra Fleet’lerini görmek için ilgili yere tıklatmanız gerekiyor. O kişiyi veya hesabı takip etmeseniz bile, hikâyelerini görebilirsiniz. Ancak Fleet’ler Twitter ağı içinde dağılmıyor, arama sonuçlarında veya Anlar içinde gösterilmiyor. Herhangi bir web sitesine de yerleştirilemiyor.

Twitter, Hikâyeler formatını test eden en son sosyal ağ oluyor. Öncelikle Snapchat tarafından kullanılan bu format daha sonra Instagram, Facebook, WhatsApp, YouTube ve diğerlerine de yayıldı. Hatta Spotify da hikâyeler benzeri bir özelliği test ettiğini duyurdu. Microsoft bile Skype’da böyle bir deneme yaptı.

Brezilya’daki test kullanıcıları, Twitter’ın mobil uygulamasının en tepesinde, dairesel profil simgeleri görüyor. Böylelikle hikâyelerin varlığı açık şekilde görülecektir. Üzerinde “+” simgesi bulunan ilk simge size ait ve burada sizin profil fotoğrafınız gösteriliyor. Buna tıklatarak kendi hikâyenizi oluşturabileceksiniz.

Fleet oluşturma ekranı rakip sosyal ağ sitelerininkine göre daha sade görünüyor. Twitter, ürünün metin tabanlı doğasını yansıtmak için bu yönde hareket ettiğini söylüyor. Bununla birlikte, kullanıcılar fotoğraflar, GIF animasyonlar veya videoları Fleet’lere ekleyebilecekler.

Başlangıçta kullanıcılara en fazla 2 dakika 20 saniye uzunlukta veya 512 MB’lık büyüklükte videoları paylaşma izni veriliyor. İzin verilen yayıncılar 10 dakika uzunluğa kadar videolarını paylaşabilecekler. Kullanıcılar birden fazla Fleet paylaşabilecekler. İzleyiciler de bunları sürükleyerek görebilecekler.

Bir kullanıcının paylaştığı birden fazla hikâyeyi görmek için ekranın kenarlarına tıklatmak veya yatayda sürüklemek yerine aşağı doğru kaydırmanız gerekiyor. Fleet’leri diğer hikâye formatlarından ayıran en önemli noktalardan bir tanesi de bu oluyor. Bir başka kişinin Fleet’ini görmek için de sola sürüklüyorsunuz. Twitter, gelen geri bildirimlere göre bu hareketlerin değiştirilebileceğini söylüyor.

Fleet’ler, tweetler gibi Twitter ağı içinde dağılmasa da, kullanıcılar bunlarla bir şekilde etkileşim kurabilecekler. Eğer paylaşım yapan hesap direkt mesajlara izin veriyorsa, bir Fleet’e gizli cevap gönderebilirsiniz. Ayrıca bir Fleet’e emoji ile de cevap verebileceksiniz.

Twitter’ın karşılaşacağı en büyük zorluklardan bir tanesi de hangi Fleet’lerin ana ekranda gösterileceği olacaktır. Snapchat, Instagram, Facebook gibi platformlarda kullanıcılar genellikle takip ettikleri hesapların paylaşımlarını ana ekranda görürler. Ancak Twitter’da kullanıcılar yüzlerce ve hatta binlerce hesabı takip edebiliyor. Kaliteli paylaşımları ön plana çıkarmak da daha zor olacaktır.

Twitter, şu an için Fleet’lerin gösteriminde güncelliğin ve ortak takip edilen hesapların baz alınacağını söylüyor.

Twitter, Brezilya’da gerçekleştireceği testlerle Fleet’lerin kullanıcılara sosyal ağ üzerinde daha rahat bir paylaşım ortamı sunup sunmayacağını göreceğini kaydediyor. Brezilya’daki Twitter kullanıcıları, iOS ve Android uygulamaları üzerinde hikâyeleri görmeye başladılar. Test birkaç ay sürecek ve Twitter’ın son kararı doğrultusunda diğer ülkelere de sunulacak.

Siz ne düşünüyorsunuz? Twitter’da hikâye formatı tutar mı? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER