Teknoloji

Twitter fotoğrafların en ilgi çekici noktalarını kırpmak için yapay zekâdan yardım alıyor

Otomatik öğrenme teknolojileri sadece büyük işlevler, özellikler için kullanılmıyor. Daha küçük formda, kullanıcı deneyimlerinde ufak iyileştirmelerde bulunan işler için de kullanılıyor. Twitter’ın yaptığını buna örnek gösterebiliriz. Sosyal ağ, yapay sinir ağlarını kullanarak fotoğraf ön izlemelerini hazırlarken onların en ilgi çekici parçalarını otomatik olarak kırpıyor.

Şirket bu tür bir araç için bir süredir çalışıyordu. Önceki gün yayınlanan blog yazısıyla birlikte bu yöntemin detayları da paylaşıldı. Otomatik öğrenme teknolojileri araştırmacısı Lucas Theis ve araştırma şefi Zehan Wang, yüz tanımayı kullanarak fotoğraflardan yüzleri nasıl kırpmaya başladıklarını açıklıyor. Ne var ki, bu yöntemin manzara, nesne ve hayvan fotoğrafları için işlemediklerini fark etmişler.

Çözümleri ise “bir resmin en ilgi çekici parçasını kullanarak kırpma” yöntemini geliştirmek olmuş. Bu yöntemi açıklamak için, göz takibiyle ilgili akademik çalışmalardan elde edilen veriler kullanılmış. Böylelikle insanların fotoğraflarda ilk olarak nerelere baktıkları sağtanmış. Theis ve Wang, elde edilen bu verilerle yapay sinir ağlarının ve diğer algoritmaların eğitildiğini ve insanların nereye bakmak isteyeceklerinin anlaşıldığını söylüyor.

Yapay sinir ağlarını bu alanları saptama konusunda eğittikten sonra, bunların sitede gerçek zamanlı olarak işlemesi için optimize edilmesi gerekmiş. Şanslarına, fotoğraf ön izlemesi için gerekli olan kırpma alanı çok büyükmüş, fotoğrafı en ilginç ayrıntıyı içeren üçte birlik alanına kırpmak yeterli oluyormuş. Nitelikleri de hedeflemek gerekmiyormuş. Bu Twitter’ın, “bilgi damıtması” olarak adlandırdığı tekniği kullanarak yargılama yapan sinir ağının kriterlerini basitleştirmesine yardımcı olmuş.

Sonuç olarak yapay sinir ağı başlangıçtaki tasarımından on kat daha hızlı şekilde çalışır hâle gelmiş. Böylelikle Twitter, yüklenen fotoğraflarda anında önemli detay taraması yapma ve kırpmayı gerçek zamanda yapma imkanı elde etmiş.

Bu yeni işlev Twitter’ın masaüstü, iOS ve Android kullanıcılarına çoktan sunulmaya başlandı. Bundan böyle Twitter’a fotoğraf yüklerken veya yüklenmiş bir fotoğrafı görürken, yapay sinir ağına teşekkür etmeyi de unutmayın.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER